Achterhoek

Van podium naar filmset: zo kwam rockopera Freyheyt tot stand

Een fragment uit de film FREYHEYT.
Een fragment uit de film FREYHEYT. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De bedoeling was om de rockopera op het podium op te voeren. Maar toen het bijna zover was, kwam corona. "Toen viel het stil... We hebben de tijd gebruikt om een promo te maken voor het jaar erop, in theater Amphion." Maar ook het jaar erop kon het niet doorgaan.
"We hadden natuurlijk nooit gedacht dat het een film zou worden", vertelt producent en auteur Wim Maatman. "Het was nogal een omslag, maar toch wilden we heel graag het verhaal vertellen. Het is heel bijzonder om te zien hoe jonge mensen vechten voor hun vrijheid." De film 'FREYHEYT' vertelt het waargebeurde verhaal over Achterhoekse jongeren in het verzet, met een vertaalslag naar het heden. "Het gaat over tieners die gevochten hebben voor onze vrijheid."

Van podium naar film

In de documentaire Op weg naar FREYHEYT zien we hoe de productie in ruim vier jaar tot stand kwam. Het begon als een rockopera op het podium, maar werd omgevormd tot een complete film. "Het moest nu echt een film worden. Geen registratie, maar echt een film", legt cameraman Patrick Spoel uit. "Bij een registratie ben je als cameraman een soort publiek. Bij een film sta je veel dichterbij, bijna op de neus." Dat heeft ook invloed op de acteurs. "Het acteerwerk is anders, je verwacht dan een ander spel van de acteurs."
De film is opgenomen op het terrein van gevangenis de Kruisberg. Producent Wim Maatman: "Dat is een hele bijzondere plek, omdat de verzetsmensen daar vastzaten in de oorlog. Na de oorlog zaten de NSB'ers daar opgesloten." De makers hebben bewust gekozen om geen wapens te gebruiken in de film. "Alle dreiging moet voorkomen uit de muziek. De emotie moet daar zijn bron hebben, daar hebben we geen wapens voor nodig."

Vrijheid niet vanzelfsprekend

"FREYHEYT is natuurlijk een verhaal van toen", vertelt Sten Geerdink, die Leo speelt. "Het overkoepelende thema is iets wat, los van de Tweede Wereldoorlog, iets wat nog steeds plaatsvind. Mensen zijn nog steeds op de vlucht en we gaan ermee om alsof het dieren zijn. Dat is best confronterend, dat we minder ver zijn dan dat we denken dat we zijn, omdat we zelf veelal in vrijheid leven."
Op weg naar FREYHEYT is op vandaag vanaf 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald) en alvast hieronder te bekijken.
GLD doc - Op weg naar FREYHEYT