Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Koningsdag 2022 wordt weer ouderwets oranjefeest: 'Groter dan ooit tevoren'

Oranjebitter in overvloed
Oranjebitter in overvloed © RTV Nunspeet
WARNSVELD - We kunnen weer feest vieren als vanouds met Koningsdag 2022, zo lijkt het. Voorbereidingen voor het oranjefeest zijn overal al in volle gang.
Kleedjesmarkten hier, een kruiwagenrace daar, en her en der grote oranjefeesten: het lijkt weer ouderwets gezellig te worden met Koningsdag en Koningsnacht. Onder meer in Arnhem wordt alweer hard gewerkt om het centrum om te bouwen tot een van de grootste oranjebubbels van het land.
"Toen de laatste versoepelingen werden aangekondigd, toen iedereen in Brabant meteen aan carnaval begon te denken, begon bij ons het festivalseizoen te borrelen. En dat begint voor ons met Koningsdag. Toen was de geest uit de fles", vertelt Wouter Renckens van The Matrixx dat die dag het Foute Oranjefeest organiseert in Arnhem. "Het wordt weer de eerste keer sinds oktober 2019 dat we weer buiten een evenement organiseren, in de zon met een pilsje in je hand. Dat hebben we toch wel gemist."

Afstoffen

Voor veel organisatoren is het een kwestie van draaiboeken afstoffen en gaan. Die lagen al klaar voor 2020 en 2021, toen het feest door corona niet door kon gaan. "Dat stond al een tijd te verstoffen op de plank. Nu hadden we voor de persconferentie al gesprekken gehad met de gemeente, politie en brandweer. En ook de podiumbouwers, danseressen, special effects-mensen, toiletverhuurders: iedereen wil weer en kan weer. Je moet wel op tijd aanvragen, want anders is het weg", zegt Milan Scholten van Bar Florian aan de Jansplaats.
Koningsdag weer als vanouds? 'We staan te trappelen'
Ook in Warnsveld, met één van de grootste kleedjesmarkten van de regio, is het alweer druk met Koningsdag 2022. "Het wordt groter dan ooit tevoren", belooft Henk-Jan Hulleman, voorzitter Oranjevereniging Warnsveld. "We verwachten een enorme toeloop: mensen hebben twee jaar lang hun zolders volgestouwd. Dus we hebben meer straten voor de kleedjes. Ik denk dat we ze hard nodig zullen hebben."

Ingewikkelde puzzel

Na drie jaar afwezigheid van het koningsfeest, is de opstart niet altijd even makkelijk, zegt Hulleman. "Ondernemers waar je altijd zaken mee deed, blijken failliet te zijn gegaan of zijn iets anders begonnen. Horeca kampt met personeelsproblemen. Dan moet je op zoek naar een andere partij die de feesttent wil exploiteren. En we zoeken een hoop nieuwe vrijwilligers. Maar ik weet het niet beter dan dat het op voorhand altijd een ingewikkelde puzzel is. Maar uiteindelijk vallen alle stukjes wel in elkaar."
Hoewel het oranjefeest op veel plaatsen doorgaat als vanouds, geldt dat niet overal. Voor zover bekend is OranjePop in Neede het enige dat niet doorgaat. "Na veel wikken en wegen, en met pijn in ons hart heeft het bestuur besloten om op Koningsdag 2022 geen OranjePop Neede te organiseren. Helaas net als vorig jaar gooit het coronavirus roet in het eten. De onzekerheden over het organiseren van evenementen in april is nog te groot", besloten zij eerder.