Gelderland

20 graden? Dat zou volgende week zomaar eens kunnen

Het kan volgende week zomaar 20 graden worden.
Het kan volgende week zomaar 20 graden worden. © ANP
ARNHEM - Leg de korte broek maar vast klaar. Als alles meezit, kan het volgende week zomaar 20 graden worden in onze provincie. Dat zou voor het eerst zijn dit jaar.
De start van de maand maart was al zonniger dan ooit en ook de komende dagen blijft het mooi weer. Vrijdag neemt de sluierbewolking weliswaar toe, ‘maar dat mag de pret niet drukken’, zegt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza.
Een minpunt is volgens hem de stevige zuidoosten wind. Het kwik mag dan stijgen naar 15 graden, gevoelsmatig is het iets kouder. “Maar het zijn nog steeds hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Dus het wordt zeker genieten uit de wind en in de zon.”

Dipje in het weekend

In het weekend komt er een eerst nog een klein dipje, met dikkere wolken en mogelijk een druppel regen in de avonden. Het wordt dan zo’n 14 graden in onze provincie.
Na het weekend gaat de temperatuur volgens Janssen weer omhoog. Dat komt omdat de wind vaker uit het zuiden waait.

Woensdag het warmst

“De verwachting is dat het woensdag het warmst wordt”, vertelt de weerman. “Dan kunnen we zo maar eens ruim boven 18 graden uitkomen in Gelderland. Dan gaan we het écht over lenteweer hebben.”
“Zit alles mee, dan komen we in de buurt van de eerste 20’er van het jaar”, aldus Janssen. De laatste keer dat we in Gelderland boven de 20 graden uitkwamen, was afgelopen september. “Voor ons meteorologen is het toch altijd wel een mijlpaaltje, dus wie weet gaat het lukken.”
Vorig jaar steeg het kwik eind maart voor het eerst naar de 20 graden. Als het op weerstation De Bilt 20 graden wordt, spreken we officieel van een 'warme dag'.