Gelderse Vallei

Lijsttrekkers in Nijkerk zijn het vooral met elkaar eens

Het gemeenteraadsdebat van Nijkerk.
Het gemeenteraadsdebat van Nijkerk. © Omroep Gelderland
NIJKERK - Met één van de eerste zinnen van debatleider Tijs van den Brink werd donderdagavond de toon van het lijsttrekkersdebat in Nijkerk gelijk gezet. "Ik heb jullie verkiezingsprogramma's bekeken, maar het was écht heel moeilijk om verschillen te vinden. En toch gaan we debatteren." Hoewel de opzet en vormgeving van het debat prachtig was, was het inhoudelijk vooral saai, met weinig concrete doelen en vooral veel eensgezindheid.
Debatleider Van den Brink vroeg aan het begin van het debat hoeveel zwevende kiezers er aanwezig waren in de zaal. Welgeteld vier mensen staken hun hand op, maar Van den Brink moest tijdens de avond meermaals concluderen dat deze vier mensen nog niet veel wijzer waren geworden.

Duurzaamheid

Het debat over duurzaamheid was wellicht nog het meest interessant. Wat je bespaart hoef je ook niet op te wekken, vinden alle lijsttrekkers én ook dat zonnepanelen op daken horen. CDA-lijsttrekker Matthias Blankesteijn bracht in dat zijn partij géén zonnevelden in het buitengebied wil, maar draaide in de zin die daarna kwam gelijk iets bij: "Dat moet je zoveel mogelijk zien te voorkomen."
Over windmolens bestaat ook grote eensgezindheid. Er wordt nu onderzoek gedaan of windmolens aan de rand van de gemeente bij de A28 kunnen komen. Lijsttrekkers zijn het erover eens dat gezondheid voorop staat en dat er goed onderzoek gedaan moet worden voordat de molens er komen. Alleen Peter Collignon van de Lokale Partij sprak zich uit tegen windmolens.

Poll

Het debat is opgezet door samenwerkingsverband Kiezen voor Nijkerk, waarin lokale krant Stad Nijkerk, nieuwssite nijkerk.nieuws.nl, de bibliotheek en streekomroep A1Mediagroep zijn vertegenwoordigd. Inwoners van Nijkerk konden door middel van polls doorgeven welke onderwerpen zij belangrijk vinden. Die onderwerpen werden dan ook besproken.
De lijsttrekkers werden in de zaal ook geconfronteerd met inwoners die één op één gesprekjes mochten voeren met een lijsttrekker. Bij problemen die inwoners aankaartten klonk ook, net als in de rest van het debat, veel begrip en eensgezindheid. Echte concrete oplossingen bleven uit.
Bekijk hier het debat terug.