Liemers

De politiek in Zevenaar wil geen hondenbelasting meer, maar toch is het er nog

Zevenaar hondenbelasting
Zevenaar hondenbelasting © Omroep gelderland
ZEVENAAR - Stuk voor stuk staat het in het verkiezingsprogramma van de politieke partijen in Zevenaar: afschaffen van de hondenbelasting. Maar grote vraag is, wordt deze belofte met een nieuw college straks ook waargemaakt? Oppositiepartijen dienden afgelopen jaren namelijk tevergeefs meerdere moties in voor afschaffing van de belasting.
Ruim 3 ton levert het de gemeente Zevenaar jaarlijks op. Dit komt niet in een speciaal potje voor hondenbeleid, nee het is puur om de pot van de gemeente te spekken. Niks geen afvalbakken voor hondenpoep of gratis poepzakjes. De huidige oppositiepartijen vinden het dan ook een belasting die zo snel mogelijk afgeschaft moet worden.
Nathani Niebuur-Sluiter, lijsttrekker van de PvdA, zegt al vanaf 2019 te proberen om het van tafel te krijgen. "Elke keer bij de begroting komt het weer op tafel. Het hoeft niet eens meteen voor de volle 100 procent afgeschaft te worden. Het kan wat ons betreft ook afgebouwd worden. " Maar het voorstel van de oppositie wordt telkens weer afgewezen.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Wordt de hondenbelasting Zevenaar ooit afgeschaft?

"Vier jaar de tijd gehad"

De VVD vindt het dan ook vreemd dat ook de huidige coalitiepartijen het ineens vrijwel allemaal in hun verkiezingsprogramma hebben staan. "Ze hebben vier jaar de tijd gehad om het af te schaffen, waarom is het dan nog niet gebeurd?", vraagt lijsttrekker Peter Vos zich af. "De hondenbelasting is afgelopen najaar zelfs weer met één procent verhoogd!"
Zevenaar, hondenuitlaatplek
Zevenaar, hondenuitlaatplek © Omroep Gelderland
Maar volgens Toon Albers van Lokaal Belang is het niet zo simpel als dat het lijkt. Zijn partij was de afgelopen jaren sowieso verdeeld over dit onderwerp. "Ik ben al veel langer voor afschaffen van de hondenbelasting, maar als de wethouder zit met een tekort van drie ton, dan zien veel andere partijleden de hondenbelasting toch als een oplossing", merkt hij op.
Lokaal Belang heeft zich onlangs opgesplitst, een deel gaat verder onder de nieuwe partij Wij Zijn Zevenaar (WijZZ). Volgens Albers is het 'nieuwe' Lokaal Belang nu volledig voor afschaffen van de hondenbelasting en hij gaat er dan ook vanuit dat het er zo snel mogelijk van gaat komen. "We willen onze belofte nu nakomen. "

Keuzes maken

Maar ook de afsplitsing WijZZ zegt van de belasting voor viervoeters af te willen. "Dat staat inderdaad in ons verkiezingsprogramma", zegt lijsttrekker en huidig wethouder Nanne van Dellen. Hij vindt het wel een voorwaarde dat er dekking voor moet zijn.
Volgens hem is dat ook de reden dat het tot nu toe nog niet is gelukt. "We hebben de afgelopen jaren veel moeten bezuinigen en dan moet je keuzes maken. Als je dan moet kiezen voor meer geld naar de zorg of afschaffen van de hondenbelasting, dan weet ik het wel", zegt hij.

Belofte

Komend najaar zal het onderwerp in Zevenaar zeker weer aan de orde komen tijdens de begrotingsbehandeling. Dan zal duidelijk worden of alle partijen zich aan de inhoud van hun verkiezingsprogramma én aan hun belofte houden.
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan om 11.00 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Zevenaar, in samenwerking met RTV Connect.
Zie ook: GLD Stemt