Gelderland

De verkiezingen zijn woensdag, maar op veel plekken kun je nu al stemmen

HARDERWIJK - De officiële datum voor de gemeenteraadsverkiezingen is woensdag 16 maart. Maar op veel plaatsen kan vandaag en morgen ook al worden gestemd. Het mobiele stembureau op het station in Harderwijk ging vanochtend als eerste open. Vroege treinreizigers konden daar al vanaf 06.00 uur hun stem uitbrengen. De meeste reguliere stemlokalen openden om 07.30 uur de deuren.
Net als tijdens de landelijke verkiezingen van maart vorig jaar, zijn de gemeenteraadsverkiezingen deze week vanwege de nog geldende coronaregels over drie dagen verdeeld. De uitslag is - zoals altijd - pas woensdagavond, maar elke Gelderlander van 18 jaar en ouder kan dus sinds maandagochtend al stemmen.
Stemmen kan met een geldige stempas en een geldig identiteitsbewijs. Een identiteitsbewijs is geldig om mee te stemmen als het niet langer dan vijf jaar verlopen is.

Hier kan je stemmen

Woensdag zijn alle stemlokalen in de gemeenten open, maar op maandag en dinsdag niet. Op onderstaand kaartje is per gemeente te zien waar en wanneer er gestemd kan worden.
Eén van de stemlokalen die maandagochtend open zijn, bevindt zich in de Grote Kerk van Wageningen. Het is één van de drie stembureaus op deze maandag - en één van de meer dan twintig in de gemeente die woensdag bereikbaar zijn.
In Wageningen spelen voornamelijk zaken die ook elders spelen: wonen en bouwen, bereikbaarheid en de plaatsing van windmolens. Over het laatste onderwerp botsen de Stadspartij Wageningen en GroenLinks overigens nogal. En ook de meningen over het parkeren in de binnenstad lopen tussen de verschillende partijen uiteen.

Bijzondere locatie

De Grote Kerk is een bijzondere stemlocatie, zegt stembusvoorzitter (en oud-wethouder) Frits Huijbers. "De kerk is in 2017 verkocht aan de stichting Gelderse Kerken en daarna verbouwd. De locatie werd vorig jaar tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer voor het eerst gebruikt als stemlokaal. Dat was een succes. Omdat veel mensen de verbouwde kerk wel eens van binnen wilden zien, leidde dat tot een hogere opkomst."
Een vrouw brengt haar stem uit in de Grote Kerk van Wageningen
Een vrouw brengt haar stem uit in de Grote Kerk van Wageningen © Omroep Gelderland

Gelderland stemt

Omroep Gelderland besteedt traditioneel veel aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dit jaar reden we in februari en maart met een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen vanuit vrijwel alle 51 Gelderse gemeenten verkiezingsdebatten uit te zenden. Ook hebben we de website Gelderland Stemt, met heel veel berichten en verhalen over lokale kwesties.
De debatten leverden doorgaans een gemêleerd beeld van de problemen die in de verschillende gemeenten spelen. Al ging het vaak over de noodzaak om meer woningen te bouwen. En over de eventuele verduurzaming in gemeenten. Omdat bijvoorbeeld in Nijkerk de meeste partijen het met elkaar eens waren, leverde dat nog wel eens wat saaie bijeenkomsten op.

Zie ook: