Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Opnieuw zendmast in brand, vierde in korte tijd

De brandweer heeft snel in kunnen grijpen.
De brandweer heeft snel in kunnen grijpen. © Persbureau Heitink
ELST - Een zendmast op de parkeerplaats langs de A325 heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in brand gestaan. Precies een maand geleden stond er ook al een zendmast in vuur en vlam. Dat was toen in Bennekom. Dit is de vierde Gelderse mast in enkele maanden tijd die in brand heeft gestaan.
De hulpdiensten werden even na 2.30 uur gealarmeerd. De brandweer was er snel bij, waardoor de brand snel geblust kon worden. Hiermee is voorkomen dat de hele mast in brand is gevlogen. Volgens een videocorrespondent wordt brandstichting niet uitgesloten en doet de politie daarom onderzoek.
De brandweer heeft snel kunnen ingrijpen.
De brandweer heeft snel kunnen ingrijpen. © Persbureau Heitink

Reeks van branden

In Bennekom is in de nacht van 10 februari ook een mast in vlammen opgegaan. In december heeft de brandweer twee masten langs de A50 moeten blussen. De politie stelde ook toen dat de branden aangestoken leken te zijn. In het voorjaar van 2020 ging verspreid over het hele land meerdere zendmasten in vlammen om, in totaal 29 stuks.

Verzet tegen 5G-technologie

Brandstichting wordt vaak als oorzaak genoemd. Tegen de masten is weerstand omdat de gebruikte 5G-technologie volgens tegenstanders schadelijk zou zijn. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ging het tijdens de eerdere branden maar in één geval om een daadwerkelijke 5G-mast was. De rest was in gebruik voor oudere 3G- of 4G-communicatie.
Zie ook: