Stedendriehoek

Plastic in Apeldoorn voortaan bij restafval? 'Het is bijna inwoner pesten'

Plastic scheiden of niet? Apeldoorn discussieert erover
Plastic scheiden of niet? Apeldoorn discussieert erover © Omroep Gelderland
APELDOORN - Apeldoorn trapt af met lessen over afvalscheiding voor basisschoolleerlingen. Maar terwijl de jeugd leert dat plastic in de PMD-container hoort, trekken politieke partijen in Apeldoorn dat in twijfel. “Plastic bij het restafval is goedkoper en beter voor het milieu.”
Jong geleerd, is oud gedaan. Daarom krijgt groep 8 van de Apeldoornse basisschool Spitsbergen het belang van afvalscheiding uitgelegd. Het educatieve programma CleanWise wordt door ruim 140 scholen in de regio gevolgd. Ze zamelen hun afval gescheiden in.
“Wat moet bij het plastic?” De leerkracht controleert of de leerlingen de juiste keuzes hebben gemaakt. “Een slagroomspuitbus. Tsja, dat is discutabel, want er zitten drijfgassen in. Dat kan een probleem zijn als we het PMD gaan verwerken. Maar hij mag er toch in.” De leerlingen knikken als vanzelfsprekend.
Bekijk hier de video:
Apeldoorns plastic bij restafval? 'Weg met die plastic bak'
Zo vanzelfsprekend lijkt het niet altijd. Sunita Biharie van de SP in Apeldoorn ergert zich groen en geel aan rondslingerend afval in haar stad. “Het is één van de meest gehoorde klachten hier in De Maten”, zegt ze over het vuil dat naast containers wordt gedumpt in haar eigen woonwijk.

Inwoner pesten

“De prijs voor afval is een stuk hoger geworden”, zo verklaart Biharie de afvaldump. Sinds in 2004 diftar is ingevoerd, moeten Apeldoorners betalen voor het restafval. Dat huishoudens sindsdien een hele rits aan vuilnisbakken kwijt moeten, is haar ook een doorn in het oog. “Het is bijna inwoner pesten.”
Het PMD-afval weer gewoon in de grijze bak, bij het restafval, zou volgens de SP-lijsttrekker een veel betere keuze zijn. Dat vindt ook Antoon Huigens van Gemeentebelangen: “Onze ruwe schatting is dat het 15 tot 20 procent goedkoper kan. De afvalstoffenheffing is enorm gestegen door het huidige systeem.” Ook zet Huigens vraagtekens bij de milieuwinst bij diftar.

Referendum

Met interesse wordt gekeken naar andere steden die het restafval na inzameling scheiden. Zoals Arnhem vorig jaar, waar inwoners bij een referendum tegen het diftar-system stemden. “Mensen worden er makkelijker van”, concludeert Danny Huizer van GroenLinks Apeldoorn. “Er is meer afval.”
Volgens Circulus heeft Apeldoorn een hoog scheidingspercentage van 80 procent. Dat percentage loopt jaarlijks op. Met de wens om in 2050 volledig circulair te zijn, laat een woordvoerder van de afvalverwerker weten het daarom niet wenselijk te vinden om het diftar-systeem nu af te schaffen.

Bewustwording

De lijsttrekker van GroenLinks vindt het een slecht idee om plastic bij het restafval te gooien. “De producten zijn dan meer vervuild waardoor ze fors minder goed te recyclen zijn. De kosten nemen dan alleen maar toe. En met zo'n PMD-bak zie je hoeveel plastic rommel je eigenlijk weggooit. Het maakt mensen ervan bewust dat het minder kan.”
Die bewustwording wordt in groep 8 van de Spitsbergenschool alvast aangewakkerd door het CleanWise lesprogramma. Emilia (11) gooit de plastic verpakking van een traktatie in de plastic bak die in de klas is geplaatst. Want ze weet: “Elke keer dat we afval scheiden kan het gerecycled worden en kunnen we het opnieuw gebruiken.”
Ruim dertig basisscholen in Apeldoorn volgen het afvalscheidingsprogramma CleanWise
Ruim dertig basisscholen in Apeldoorn volgen het afvalscheidingsprogramma CleanWise © Omroep Gelderland
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. In Apeldoorn verzorgt Samen1 zelf een gemeenteraadsdebat. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan vanaf 20.30 uur naar het gemeenteraadsdebat van Apeldoorn, uitgezonden door Samen1.
Zie ook: GLD Stemt