Achterhoek

Syrische Samah is biologe, maar leert nu Achterhoeks op thuiszorgopleiding

Jorik Huizinga, voorzitter Arbeidsmarktregio Achterhoek.
Jorik Huizinga, voorzitter Arbeidsmarktregio Achterhoek. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De 27-jarige Samah Diab is een Syrische statushouder en afgestudeerd bioloog. Nu volgt ze in Doetinchem een mbo-opleiding voor de zorg. Zo helpt ze mee het tekort aan personeel in de zorg op te lossen.
Sinds vijf jaar is Samah in Nederland. Vanwege de oorlog in haar geboorteland in Syrië volgde ze een 4-jarige opleiding voor bioloog aan de universiteit in Libanon. Op het Graafschap College volgt ze de mbo-opleiding.

'Even wennen'

Dat die opleiding beneden haar opleidingsniveau ligt, vindt Samah geen probleem. "Ik vind de opleiding nuttig", vertelt Samah. "Want zo leer ik de Nederlandse taal en cultuur." En die cultuur verschilt van de Syrische. "In Syrië verzorgen de kinderen hun ouders, wanneer dat nodig is. Hier in Nederland gaan ouders of naar een verzorgingshuis, of vreemde mensen komen thuis de ouders helpen. Dat is voor mij wel even wennen."
Luusteren, huus en goed goan, dat heb ik al geleerd
Op de mbo-opleiding leert Samah ook Achterhoeks dialect. Noodzakelijk voor het werk in de zorg, want een deel van de cliënten spreekt alleen dialect, en het helpt sneller een vertrouwensband te kweken. Samah: "Luusteren, huus en goed goan. Dat heb ik al geleerd."
Het is een bekend verhaal: in de zorg is het lastig om aan voldoende personeel te komen. Landelijk bedraagt het tekort in de thuiszorg, ziekenhuizen en verpleeghuizen 120.000 medewerkers, in 2030 loopt dat op tot 800.000. Tegelijkertijd is het voor nieuwe Nederlanders vaak moeilijk een passende baan te vinden, ondanks dat ze graag aan de slag gaan.

Vluchtelingen

Daarom is in de Achterhoek 'Nieuwkomers in de zorg' opgezet. Een project waarin Achterhoekse statushouders, zoals Samah, een zorgopleiding doorlopen. Maar ook andere sectoren kampen met een personeelstekort.
Jorik Huizinga, voorzitter Arbeidsmarktregio Achterhoek: "In de techniek en de IT bijvoorbeeld. Over alle sectoren hebben we jaarlijks in de Achterhoek een tekort aan ruim 1.400 arbeidskrachten. Als we nu kijken naar de vluchtelingen die op dit moment de veiligheid van ons land en de Achterhoek zoeken, dan zien we dat als kans, omdat die mensen op de arbeidsmarkt hun rol kunnen vervullen."
Uiteindelijk wil Samah als biologiedocent voor de klas staan. "Daarom ben ik nu blij met deze opleiding voor het leren van de taal en de cultuur."