Gelderse Vallei

Niet de fusie, maar Zwarte Land II hét verkiezingsthema van Scherpenzeel

In Scherpenzeel hangen vijftig van dit soort verkiezingsborden.
In Scherpenzeel hangen vijftig van dit soort verkiezingsborden. © Omroep Gelderland
SCHERPENZEEL - Actiegroep Houd Scherpenzeel Groen en Gezond wil dat de mogelijke komst van industriegebied Zwarte Land II hét verkiezingsitem van het dorp wordt. Een weidegebied aan de rand van het dorp wil de gemeente omvormen naar bedrijventerrein. De actiegroep geeft stemadvies uit om inwoners ervan te overtuigen vooral te stemmen op partijen die tegen het bedrijventerrein zijn.
Heel Scherpenzeel hangt vol met affiches waarop duidelijk staat: Zwarte Land II nee: stem CDA, VVD of PRO Scherpenzeel. "We willen zoveel mogelijk mensen mobiliseren op één van die partijen te stemmen, om zo het unieke karakter van het Zwarte Land II te behouden", legt bestuurslid Gerrit Dijkstra uit. "Een stem op een van de andere twee partijen, is een stem vóór bouw op het Zwarte Land II."
Dat is iets wat de actiegroep echt niet ziet zitten. "Het is een beschermd natuurgebied, waar veel vogels komen. Dat ga je niet ontluisteren door aan de overkant grootschalige industrie neer te zetten die daar niet past. Een grote blokkendoos op het terrein. Nee, zegt ik duidelijk", stelt secretaris Jan Ruijgrok.

Loopgraven

Niet alleen de natuur wordt aangegrepen om iedereen ervan te overtuigen tegen bouwplannen te zijn, het gebied heeft ook cultuurhistorische waarde. Voorzitter Frans van Heck legt uit dat het gebied onderdeel is van de Grebbelinie. "Aan de overkant van het terrein liggen loopgraven waar Nederlandse soldaten hebben gezeten. Zij wilde ons beschermen in mei 1940 tegen de oprukkende Duitse bezetter. Het is een belangrijke historische gebeurtenis geweest. Het terrein moet open blijven om vanuit de loopgraven vrij te kunnen kijken en in te beelden wat hier gebeurd is."
Tijdens het lijsttrekkersdebat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, georganiseerd door Omroep Gelderland en Midland FM, kwam het Zwarte Land II óók ter sprake.

'Schrijnend'

Wat de actiegroep vooral steekt, is dat ze zich totaal niet gehoord voelen door de gemeente Scherpenzeel. "Het beeld van onrechtvaardigheid is wat mij vanaf het begin af aan al gedreven heeft", zegt secretaris Ruijgrok. "Je hebt er geen grip op. Je kunt aankloppen zoveel je wilt, maar elke keer krijgen we te horen: zover zijn we nog niet. Wacht maar tot de besluitvorming voor de deur staat, maar ondertussen dendert de trein door. Je moet er maar achter zien te komen wat er speelt en dat blijkt dan een hele boel te zijn. Dat is schrijnend."
Er zijn veel onderwerpen van belang, niet alleen Zwarte Land II.
Wethouder Gerard van Deelen (SGP)
Wethouder Gerard van Deelen van de SGP, één van de partijen die niet onder het stemadvies van de actiegroep valt, zegt dat er wel degelijk naar inwoners wordt geluisterd. "We hebben heel veel ondernemers die staan te wachten op een stukje grond om hun bedrijf op een hele professionele manier te kunnen voortzetten. Ik ga nadrukkelijk kijken dat het een heel mooi plan wordt. We hebben een prachtige omgeving. Ik ga ervoor zorgen dat het niet ten koste gaat van de landschappelijke omgeving die er nu ook al is."
De wethouder wil enige nuance aanbrengen waar het gaat om het Zwarte Land II als groots verkiezingsthema. "Dat is natuurlijk niet zo. We hebben met veel onderwerpen te maken in dit dorp. We hebben een lastige periode achter de rug waarin we zelfstandig zijn gebleven. Er zijn veel onderwerpen van belang en dat is niet alleen Zwarte Land II. Maar", benadrukt hij, "dat mensen daar betrokken bij zijn is prima."
Actiegroep Houd Scherpenzeel Groen en Gezond hoopt dat de betrokkenheid zo groot is, dat de partijen waar zij op willen stemmen een meerderheid behalen. Of dat echt zo is, weten we pas woensdagavond laat, als de stembussen zijn gesloten.