Stedendriehoek

Burgers adverteren tegen politieke partijen in plaatselijke krant

TWELLO - Politieke partijen in de gemeente Voorst proberen in de lokale krant deze week nog voor de laatste keer stemmen te winnen. Wie door het Voorster Nieuws bladert komt ruim twintig advertenties tegen. Maar ook inwoners doen een duit in het zakje. Ze geven in de krant het advies om vooral niet op twee specifieke partijen te stemmen.
"Stem voor uw burgerbelangen, nooit meer GemeenteBelangen!", valt in de eerste paginagrote advertentie te lezen. De afzender: inwoners van Twello Noord. Wie verder bladert ziet vervolgens een tweede advertentie van dezelfde groep inwoners. "GB en D66 maken ge(HAK)t van onze cultuur & natuur!", valt te lezen.
Inwoners van Twello Noord uitten hun onvrede in de lokale krant.
Inwoners van Twello Noord uitten hun onvrede in de lokale krant. © Omroep Gelderland

Onvrede over woningbouw

Hoofdredacteur Michel van den Hengel weet te vertellen dat de advertenties niet door één inwoner zijn geplaatst. "Beide zijn door een groep bewoners betaald." Wie dat precies zijn, kan hij niet zeggen. Wel weet hij waar de onvrede vandaan komt. "Er is hier veel te doen over die woningbouw bij Twello-Noord."
Een maand geleden stemde de gemeenteraad in met het bouwen van 289 huizen op die plek. Tot onvrede van omwonenden, die zich tegen de plannen hebben verzet. De fracties van Gemeente Belangen (9 zetels) en D66 (1 zetel) hebben samen een meerderheid in de raad, en stemden voor de woningbouw op de locatie. De oppositie, in totaal 9 zetels, stemde tegen.

'Partij van de schapen'

Van den Hengel wordt momenteel overstelpt met verzoeken tot plaatsing van ingezonden stukken, advertenties van partijen en particulieren. "En als ik de één erin zet, dan moet ik de andere er ook inzetten", zegt de hoofdredacteur over de opmerkelijke advertenties. Hij baalt er wel een beetje van dat er richting de verkiezingen met modder wordt gegooid in zijn krant. "Het moet gewoon het leuke krantje zijn, het lokale suffertje."
Bij de advertenties kijkt hij naar eigen zeggen wel of het door de beugel kan. "Ik heb een jurist die er naar kijkt, want je moet wel redelijk blijven. Ik heb ook een advertentie geweigerd laatst, van een bewoner. Die leek te veel op een advertentie van een partij, maar dan stond er 'Partij van de schapen' onder", aldus van den Hengel. Op Twitter laat Karin Rog, initiatiefneemster van de advertentie, weten het niet eens te zijn met de afwijzing.

Reactie wethouder

Wethouder Arjen Lagerweij, tevens lijsttrekker voor Gemeente Belangen op 16 maart, ligt er niet wakker van. "Ik kan het best waarderen als mensen ergens werk van maken, dus ik maak me er niet druk om." De opmerking in een advertentie, dat hij van wild houdt, mits er appelmoes bij wordt geserveerd, klopt volgens hem ook niet helemaal.
"Ik maakte in een jolige sfeer een keer een grapje over wild, dat was helemaal niet serieus bedoeld. Overigens vind ik wild wel lekker, maar dan wel met saus, paddenstoelen en room", zegt Lagerweij. De advertentie verrast hem niet. "Het viel te verwachten, het is een vrij fanatieke club en er zitten blijkbaar mensen die het zich kunnen permitteren."
Volgens Lagerweij zit er een kleine groep inwoners achter de actie. "Er is een hele kleine groep die tegen Twello Noord is. De mensen die er graag willen wonen, die hoor je niet. Zolang het geen ordinaire scheldpartijen zijn vind ik het prima, alleen jammer dat door de omvang van zo'n advertentie dat het lijkt alsof het namens heel veel mensen is."