Gelderse Vallei

20.000 'foute' kandidatenlijsten bezorgd in Barneveld

De nummers 29 tot en met 50 van Pro'98 staan onder het CDA.
De nummers 29 tot en met 50 van Pro'98 staan onder het CDA. © Gemeente Barneveld
BARNEVELD - Zo'n 20.000 adressen in de gemeente Barneveld hebben een verkeerde kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen ontvangen. Op de lijst staan sommige kandidaten van Pro'98 onder het kopje van het CDA. "We grappen dat we infiltreren bij het CDA, maar in de basis vinden we dit wel heel vervelend", zegt de campagneleider van Pro'98, Frank van der Lubbe.
De partij werd vanochtend opgeschrikt toen de kandidatenlijst op de deurmat viel. "Onze nummers 29 tot en met 50 staan onder het CDA. Die kandidaten hebben ook al veel belletjes gehad van mensen die zich afvroegen waarom ze naar het CDA gegaan zijn. Tja, dat is dus niet zo", zegt Van der Lubbe.

Oplossing

Pro'98 heeft bij de gemeente Barneveld aangedrongen op een goede oplossing. Zaterdag valt bij alle huishoudens in Barneveld de juiste lijst op de mat. "We willen dit goed oplossen", zegt gemeentelijk woordvoerder Erik Jager. "Dit is natuurlijk heel vervelend." Volgens Jager ligt de fout bij de drukker van de biljetten. "We hebben de lijsten juist aangeleverd. Bij de externe partij is er wat fout gegaan."
Jager benadrukt dat de stembiljetten, waarop inwoners maandag, dinsdag en woensdag hun stem kunnen uitbrengen, wél in orde zijn. "Dat hebben we nagekeken en daar moet alles goed gaan." Van der Lubbe is daar blij mee. "Hopelijk is de extra kandidatenlijst een reminder voor mensen om vooral te gaan stemmen. Dat is pas echt belangrijk."

Briefstem

Het is niet de eerste keer dat er iets mis gaat met verkiezingen in Barneveld. Vorig jaar ontvingen mensen die hun stem voor de Tweede Kamerverkiezingen via de post konden opsturen, een verkeerd retouradres. De Barneveldse stem moest opgestuurd worden naar Wageningen.
De gemeente meldde eerder per abuis 40.000 misdrukken. Dat is het aantal stemgerechtigden in de gemeente Barneveld.