Arnhem en omstreken

Kijk binnen op de Arnhemse cruiseschepen voor 350 vluchtelingen

350 Oekraïense vluchtelingen kunnen onderdak krijgen op deze boten.
350 Oekraïense vluchtelingen kunnen onderdak krijgen op deze boten. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhem gaat 350 Oekraïense vluchtelingen opvangen op twee riviercruiseschepen. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren, vertelt een woordvoerder van de gemeente Arnhem.
De vluchtelingen worden ondergebracht op twee boten, die vlak bij de Nelson Mandelabrug in de Rijn bij de Gelderse hoofdstad liggen. Mogelijk komen de eerste Oekraïense vluchtelingen donderdagavond al aan, zegt de woordvoerder.
Petra Kuzee nam voor de nieuwsuitzending een kijkje bij de voorbereidingen op de twee cruiseschepen:

Boot in gereedheid

Donderdagochtend is er nog hard gewerkt om een boot in volle gereedheid te brengen voor de opvang van de Oekraïense vluchtelingen.
Eerder deze week wilde de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden, nog niet concreet zeggen om hoeveel schepen het zou kunnen gaan en hoeveel vluchtelingen daar tijdelijk konden worden gehuisvest.
Nu is daar dus wel duidelijkheid over. "We zijn blij dat we het zo kunnen regelen", reageert de burgemeester. "Hoeveel mensen er komen weten we niet, maar we zijn in ieder geval voorbereid op in eerste instantie ongeveer 400 mensen aan de kade, voor een periode van drie tot zes maanden. We staan klaar om ze op te vangen, mogelijk komen er vandaag of morgen al mensen. Dan kunnen we ze een plek geven om bij te komen en uit te rusten, zodat ze kunnen nadenken over 'hoe verder'."

Noodmaatregelen

De gemeente wil de Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk en zo lang als mogelijk opvangen op de riviercruiseschepen. "Dit zijn natuurlijk noodmaatregelen", erkent Marcouch. "We hopen dat er op termijn perspectief is en dat er vrede kan zijn, ik denk dat mensen zelf ook het liefst zo snel mogelijk terug willen naar hun familie en hun huis, als het er nog staat. Dit is echt crisisopvang, die niet langer kan duren dan enkele maanden."
Intussen wordt nagedacht over betere vormen van opvang, zegt de Arnhemse burgemeester. "Dat doen we met de hele regio Gelderland-Midden en het hele land. We zijn er voortdurend mee bezig. We zijn blij dat we voor nu, de acute nood, deze opvang hebben kunnen organiseren. De ene plaats zal iets langer gebruikt kunnen worden dan de ander."
Woensdag opende de gemeente Zevenaar een crisislocatie bij de Panoven. Daar kunnen 75 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk terecht voor onderdak en eten. In de tussentijd zoekt Zevenaar naar een meer permanente locatie.
Op onderstaande kaart zie je waar voor zover we nu weten Gelderse gemeenten opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen hebben ingericht. Tik of klik om details te bekijken. Let op: je kunt mensen hier niet zomaar naartoe verwijzen. De locatie in kwestie is mogelijk al vol.