Liemers

Het geluk in Duiven zit tussen de zeven en de negen

Gelukkig in Duiven
Gelukkig in Duiven © Omroep Gelderland
DUIVEN - Het geluk van de inwoners van Duiven was vier jaar geleden een van de belangrijkste vertrekpunten voor de huidige coalitie. Ambitieus, want geluk is ongrijpbaar en zo'n beetje alles heeft daar invloed op: corona, de oorlog in Oekraïne of een geboorte in je directe omgeving.
Duivenaren schatten hun geluk tussen de zeven en de negen, zo blijkt uit een kleine rondgang. Een groot deel daarvan vindt wonen en hun woonomgeving daarbij erg belangrijk. En daar bleek tijdens het debat ook een zorg te zitten, want houdt de gemeente bij woningbouw wel rekening met de huidige inwoners?
Door alles maar vol te willen bouwen, komt de leefbaarheid voor de huidige bewoners in Duiven onder druk te staan. Merlijn de Jongh van Groen Links: ' Groen en ruimte zijn erg bepalend voor het woonplezier en daar moet je rekening mee houden. Minder auto's kan helpen, nu wordt gerekend dat iedereen twee auto's heeft. Je kunt ook wijken maken waar van te voren duidelijk is dat parkeren ruimte maakt voor groen. Nijmegen heeft daar mooie voorbeelden van. Zo houdt je huizen ook nog betaalbaar'.

125m2 groen per woning is niet slecht

Wouter Smit van Pro Duiven vindt dat geen goed plan en kijkt liever naar stukken buiten het centrum om groen en ruimte rond woningbouw te zoeken. Het CDA wil niet tornen aan de ruimte voor woningplannen die er nu is. ' Met 125 m2 groen per woning doen we het helemaal niet slecht in Duiven, door minder te bouwen gaan we achterlopen op het aantal mensen dat een woning zoekt. En die woningen moeten we wel betaalbaar houden.'
Het debat terugkijken? Dat kan hier.