Noord-Veluwe

Potentiële woningkopers maken zich zorgen om schaduwlijst in Harderwijk

Wie krijgt de woningen die hier gebouwd worden?
Wie krijgt de woningen die hier gebouwd worden? © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - In rap tempo worden nieuwe woningen gebouwd in Harderwijk. Zo komen er vlak langs de A28 in totaal 239 woningen bij. Maar mensen die al jaren op een wachtlijst staan van de gemeente, werden onaangenaam verrast: de ontwikkelaar van de nieuw te bouwen wijk houdt er eigen toewijzingsregels op na.
Zo kan het dat iemand die zich pas onlangs heeft ingeschreven voor de woningen, voorrang krijgt op mensen die zich al meer dan twintig jaar geleden hebben ingeschreven. Dat zorgt voor veel scheve gezichten.
Het gaat om nieuwbouwwijk Harderweide 2. Daar moeten in totaal 239 woningen komen, waaronder 30 vrijstaande. Maar potentiële kopers die al lang op een wachtlijst staan, zijn bang dat ze achter het net vissen.

Schaduwlijst

Bijvoorbeeld Jeffrey Klaassen: "Ik heb mij in 2011 ingeschreven om punten te bouwen om voorrang te krijgen in deze fase", zegt de woningzoekende. "In 2017 heeft de gemeente een schaduwlijstje gecreëerd. De mensen die zich in 2017 hebben ingeschreven hebben nu meer voorrang dan de mensen die zich in 2011 hebben ingeschreven."
Tekst gaat verder na de video:
Jeffrey is niet de enige die zich zorgen maakt om de gang van zaken. "Zelf sta ik sinds 2001 ingeschreven", zegt Martin van Zanten. Ook hij is een potentiële koper die achter het net dreigt te vissen.
Hij heeft geen idee wat zijn plek is op de wachtlijst. "Ik weet het gewoon niet. Er is dus sprake van een schaduwlijst en dat vind ik enorm oneerlijk, want daardoor hebben de mensen die 16 jaar later zijn ingeschreven gewoon voorrang op mij. Dat vind ik heel raar."

Twee wachtlijsten

Het blijkt dus dat er twee wachtlijsten zijn voor nieuwe woningen in Harderwijk. Iets waar ook het CDA zich over verbaasd. "Dat vind ik eigenlijk ook oneerlijk", zegt Wilco Mazier, lijstrekker van CDA Harderwijk. "We hebben een algemene wachtlijst voor mensen die ingeschreven staan voor een koopwoning en we hebben daarnaast voor specifiek dit project nog een aparte lijst."
Hij noemt het een schaduwlijst en snapt niet dat deze bestaat naast de algemene lijst. "Dat blijkt een afspraak te zijn die in het verleden gemaakt is met projectontwikkelaars." Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over deze kwestie.

Geen vertrouwen

Jeffrey Klaassen probeert ook andere partijen bewust te maken van de oneerlijke procedure: "Ik heb vijf jaar aan punten, dus ik sta niet boven aan de voedselketen. Maar dat accepteer je als het rechtvaardig is, maar dat kan ik nu niet zeggen. Hoe het gegaan is, dat ik denk van ik heb vertrouwen in het systeem."
Ook Martin van Zanten voelt zich wat in de steek gelaten door de politiek e partijen: "Ze willen allemaal wel mee werken, maar het is allemaal maar in de in de marge vind ik een beetje. Daarom is het goed dat er nu aandacht voor komt."
De nieuwe huizen van Harderweide moeten na de zomer in de verkoop gaan is de planning.
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. In Harderwijk verzorgt HK13TV zelf een gemeenteraadsdebat. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan vanaf 19.30 uur naar het gemeenteraadsdebat van Harderwijk, uitgezonden door HK13TV.
Zie ook: GLD Stemt