Rijk van Nijmegen

Waarom hangen deze twee lokale politici ondersteboven?

Het verkiezingsbord in de tuin van de timmerman.
Het verkiezingsbord in de tuin van de timmerman. © Pierre Goris / Omroep Gelderland
DOORNENBURG - Wie over de Molenstraat in Doornenburg rijdt, knippert een paar keer met zijn ogen wanneer hij daar een verkiezingsbord passeert. Hangen daar nu echt twee politici op de kop? Ja. En het is nog niet eens per ongeluk ook.
Het bord staat bij timmerman Pierre Goris in de tuin, achter de geitenhouderij waar hij en buurtgenoten zich al jaren tegen verzetten. Ze maken zich ernstige zorgen om hun gezondheid. In de omgeving zijn veel mensen die last hebben van hun longen of zelfs longontsteking hebben opgelopen. De geiten bij de buurman worden verdacht als veroorzakers van die ellende.

'Ik wil niet zo eindigen'

Het huis naast Goris staat al maanden te koop. De bewoners zijn overleden. "De eigenaar heeft longkanker gehad en de vrouw heeft het ook aan de longen gehad. Ja, zeg het maar waar het aan gelegen heeft", verzucht Goris. "Ik wil niet zo eindigen. Ik heb zelf ook een longontsteking gehad. Maar ik gun die boer ook wel het brood. Het is niet de boer die het doet, maar de politiek die het mogelijk maakt."
Met het bizar ogende verkiezingsbord vraagt hij maar weer eens aandacht voor het probleem. "Ik dacht: laat ik dat bord eens op de kop draaien. Dan valt het iets meer op. Het is een protest tegen het huidige college en hoe die met onze zaak omgesprongen zijn. We worden niet gehoord, we worden gewoon niet gezien."

Sorry, Ben en Patrick

Goris is overigens in het geheel niet boos op de politici die op de kop hangen. "Daarom staat het er ook onder: sorry, Ben en Patrick" Die twee op de foto zijn van de partij B06, waar hij zelf ook lid van is. Goris is zelfs lovend over wat Ben Geurtz voor hen heeft betekend in de geitenkwestie. "Daar hebben wij eigenlijk heel veel aan te danken."
Maar B06 maakt geen onderdeel uit van het college. Dat wordt gevormd door Lingewaard.NU, Lokaal Belang Lingewaard, CDA en VVD. Goris: "Het CDA is voor de boer en de VVD voor de ondernemer. Daardoor krijgen we als buurt constant de wind tegen. Ze weten het allemaal, maar ze doen er niks aan. Ze hebben ons maar gewoon laten stikken. Letterlijk laten stikken", verwijst hij naar de vele longproblemen in de buurt.
"De gemeente heeft zelf de vergunning afgegeven en nu gaan ze handhaven bij diezelfde ondernemer. Dat vertrouw ik helemaal niet. Eerst zien, en dan pas geloven. Tegelijkertijd heeft de boer een ontheffingsverzoek ingediend bij de provincies."
Het is ook niet om die ondernemer onderuit te schoffelen
Patrick Hegeman, lijsttrekker B06

Hoofdpijndossier

Lijsttrekker Patrick Hegeman van B06 kan wel lachen om de ludieke actie van de timmerman uit Doornenburg. Hij ziet ook dat de geitenhouderij daar een groot probleem is. Een hoofdpijndossier voor de gemeente, noemt hij het.
"We hebben laatst het voorstel gedaan, dat staat ook in ons verkiezingsprogramma, om met de provincie te kijken naar een warme sanering. Om te kijken of de boer daar uitgekocht kan worden en daar een woonwijk kan verrijzen om zo de kosten van de sanering weer wat terug te verdienen."
Verschillende partijen vinden dat volgens Hegeman wel het onderzoeken waard. "Het is ook niet om die ondernemer onderuit te schoffelen. Dat moet dan wel een goede regeling zijn."

Niet door laten etteren

Hij beaamt dat het college niets doet. "Terwijl het gewoon een probleem is en een probleem blijft. Nu gaat het van de ene rechtszaak naar de andere. Het lost niets op door het van rechtszaak naar rechtszaak door te laten etteren." Hij wijst erop dat er al een advies ligt om niet te bouwen in de buurt van geitenhouderijen. "Dat doen ze niet voor niets."
Het wachten is nog op een onderzoek van het RIVM, dat uitsluitsel moet geven of mensen ziek worden van geiten en het verhoogde aantal longontstekingen in de omgeving van geitenhouderijen dus echt door geiten komt."
Het bloed is hem en zijn collega Ben niet naar het hoofd gezakt, laat hij weten. Ook al hangen ze nu al dagenlang op de kop. "We houden het hoofd koel", zegt hij lachend. "En het vriest nog 's nachts, dus het valt nog mee."