Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Grote zorgen om tekort aan sociale huurwoningen in Nijkerk

Er moeten meer sociale huurwoningen bijkomen, vindt de HON.
Er moeten meer sociale huurwoningen bijkomen, vindt de HON. © Pixabay
NIJKERK - HuurdersOrganisatie Nijkerk (HON) maakt zich grote zorgen over het tekort aan sociale huurwoningen in de gemeente Nijkerk. Voorzitter Ron Weil zegt al meerdere keren de noodklok te hebben geluid, maar niemand bij de gemeente lijkt die te horen.
De wachttijd voor sociale huurwoningen in Nijkerk bedraagt tussen de acht en twaalf jaar, afhankelijk van het type woning dat iemand zoekt. "Het is heel zuur", zegt voorzitter Weil. "Dat getal moet snel fors omlaag. Je kunt mensen niet twaalf jaar op een woning laten wachten. Dat kán gewoon niet."
De lange wachttijden zijn onder meer nadelig voor de vergrijzing:
Grote zorgen om tekort aan sociale huurwoningen in Nijkerk

Raadsvragen

De gemeente Nijkerk heeft zichzelf als doel gesteld dat bij nieuwbouw van huizen, 35 procent sociaal moet zijn. "De gemeente heeft het afgelopen jaar 10.8 procent sociaal bijgebouwd", vertelt Weil, die dat cijfer heeft opgevraagd bij de woningcorporatie. "De gemeente komt de eigen gemaakte afspraken niet na." De Lokale Partij heeft inmiddels raadsvragen gesteld over deze ontwikkeling.
De oplossing volgens de HON is simpel: er moet in Nijkerk fors meer sociaal bijgebouwd worden. "Dat kan ook. De gemeente gaat een nieuwe wijk bij Doornsteeg bouwen. 70 procent van de grond daar is in handen van de gemeente. Als er daar nou eens allemaal sociale woningen komen, dan zijn we al een heel eind op weg", denkt Weil.

Urgentie

Het uiteindelijke doel van de HON is om de wachttijd zo laag mogelijk te krijgen. "De gemeente moet de urgentie hiervan zien", zegt Weil. "Wonen is heel belangrijk, daar moet echt meer oog voor komen. We blijven de huurders in Nijkerk steunen om dat voor elkaar te krijgen."
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. In Nijkerk verzorgt A1 Media zelf een gemeenteraadsdebat. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan vanaf 20.00 uur naar het gemeenteraadsdebat van Nijkerk, uitgezonden door A1 Media.
Zie ook: GLD Stemt