Gelderland

Omroep Gelderland genomineerd voor drie Regiohelden Awards

De winnaars van de Regiohelden Awards worden op 14 april bekend.
De winnaars van de Regiohelden Awards worden op 14 april bekend. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Omroep Gelderland is in drie categorieën genomineerd voor de Regiohelden Awards, de jaarlijkse prijzen voor producties van de Nederlandse regionale omroepen. Verschillende journalistieke projecten maken kans om in april onderscheiden te worden.

De politieke soap in Scherpenzeel

In de categorie 'De nieuwsjager' strijdt het nieuwsverhaal over de politieke soap in de gemeente Scherpenzeel mee om de prijzen. Journalisten Ellen Kamphorst en Gerwin Peelen volgden daarin op de voet hoe de gemeente Scherpenzeel de hakken in het zand zette om aansluiting bij de gemeente Barneveld te voorkomen.
Minister Kajsa Ollongren besloot uiteindelijk de stekker uit de herindeling te trekken, omdat er onvoldoende draagvlak voor was. Vlak na dat nieuws ontsloeg John Berends als commissaris van de Koning waarnemend burgemeester Eppie Klein. Klein stapte daarop naar de rechter, maar haalde bakzeil.
"Een mooi voorbeeld van hoe je journalistieke tools goed kunt gebruiken, deze inzending onderstreept dat goed onderzoek en research beter en belangrijker wordt", stelt de jury over de productie over Scherpenzeel.

De dood van Robert

De podcast De dood van Robert is eveneens genomineerd voor een Regiohelden Award. Journalisten Jenda Terpstra en Ellen Kamphorst zochten een jaar lang naar antwoorden op vragen rondom de dood van Robert Dönnges uit Wageningen, die overleed in een zorginstelling. Dat gebeurde een uur nadat hij op Facebook: 'Help, bel 112' schreef. In vijf afleveringen leggen Terpstra en Kamphorst de luisteraar het complete verhaal voor.
Luister hier alvast de trailer van de podcast De dood van Robert:
Met hun podcast zijn de twee genomineerd in de categorie 'De luistervink'. "De podcastmakers hebben hun journalistieke neus goed gebruikt en zijn aan de hand van een klein berichtje over de dood van iemand in een instelling gaan speuren", vindt de jury.

Pretpark Veluwe

Ook Frank Oosterwegel is genomineerd met de podcast Pretpark Veluwe. Nederlands grootste natuurgebied, de Veluwe, broedplaats en leefgebied van planten en wilde dieren, had gedurende de coronapandemie een enorme aantrekkingskracht op de mens. In de podcast behandelt Oosterwegel de teloorgang van zijn Veluwe-gevoel en de natuurbeleving die hij daar ervaart. De jury nomineerde hem in de categorie 'De verhalenverteller'.
Luister hier alvast de trailer van de podcast Pretpark Veluwe:
"Met deze podcast trekt de maker je steeds verder het verhaal in", laat de jury weten over Pretpark Veluwe. "Het eindresultaat zet je aan het denken en wijst je op je verantwoordelijkheid waar je eigenlijk normaal gesproken niet bij stilstaat."

Trots

Hoofdredacteur Sandrina Hadderingh zegt zeer trots te zijn dat Omroep Gelderland in drie categorieën kans maakt op een Regiohelden Award. "Het zijn alle drie prachtige journalistieke producties, en dat is waarvoor wij er zijn. De dood van Robert is een mooi onderzoeksverhaal, waarin journalisten nieuwsgierig op zoek zijn gegaan naar antwoorden. Pretpark Veluwe heeft heel duidelijk een groot maatschappelijk probleem aan het licht gebracht en in de gebeurtenissen in Scherpenzeel zijn we echt de haarvaten ingedoken, om te laten zien hoe het politieke spel wordt gespeeld."

Winnaars bekend op 14 april

De winnaars van de verschillende awards worden op 14 april bekendgemaakt tijdens Regiohelden, het festival voor Regionale Journalistiek. Ook wordt dan duidelijk welke inzending de Gouden Regiohelden Award wint: de jaarlijkse prijs voor de beste productie.