Gelderland

Rijschoolhouders verhogen tarieven vanwege stijgende brandstofprijzen

Rijlessen worden duurder door hoge benzineprijzen
Rijlessen worden duurder door hoge benzineprijzen © ANP
ARNHEM - Rijschoolhouders in Gelderland zijn gefrustreerd. Na twee jaar corona met bijbehorende maatregelen had dit jaar het herstel moeten plaatsvinden. Maar hoge prijzen bij tankstations en lange wachttijden bij het CBR gooien roet in het eten.
Ze kunnen er gelukkig nog wel om lachen bij Verkeersschool Hans Joosten uit Arnhem. "De hele dag chagrijnig zijn levert ook niks op", zegt een van de instructeurs. Maar het gaat niet van harte. "Het is een zeer chaotische tijd voor rijschoolhouders."
Rijschoolhouders verhogen tarieven vanwege stijgende brandstofprijzen
Langzaam begint de instructeur aan een opsomming. "Door het coronavirus hebben we nog steeds veel afmeldingen van leerlingen die in quarantaine moeten, de laatste maand loopt daarnaast de wachtlijst bij het CBR nog verder op en nu, met de hoge prijzen moeten we weer nadenken over het verhogen van de tarieven. Het is eigenlijk gekkenwerk."

Verhoging onvermijdelijk

Dat beeld herkennen ook de andere eigenaren van rijscholen die Omroep Gelderland voor een rondvraag spreekt. Rijschool Frank Schuurman is nu al aan het rekenen voor een nieuw tarief. "De hoge prijzen zijn ongeveer 8 procent van het lesbedrag wat leerlingen betalen. Nu dat verder toeneemt, moet ik deze week wel mijn tarief gaan verhogen."
Zelfs rijscholen die op 1 januari al een verhoging hadden doorgevoerd, voelen de financiële druk om dat weer te doen. "We hebben gezegd: het moet echt de spuigaten uitlopen voor we het verder verhogen. Maar de prijzen blijven nu maar stijgen, dus misschien is het in mei weer zover", zegt Autorijschool Tempo.

Examen doen? Wachten tot juli

En dan is er nog die andere doorn in het oog van de rijscholen: het CBR. Het is de enige organisatie waar leerlingen hun theorie- en praktijkexamen mogen afleggen om dat felbegeerde rijbewijs binnen te slepen. De wachttijden daar lopen pas echt op.
"Het is een drama", zegt Mijn-RijOpleiding. "Als ik nu een leerling in wil schrijven voor een praktijkexamen, is de eerstvolgende plek in de derde week van juli." Ook over het contact met het CBR is hij niet te spreken. "Ik hoor het vaak via de media als er iets gaat veranderen."

300.000 inhalers

Die frustratie delen de andere rijscholen die we spreken. "Er was gezegd dat door corona het wat langer kon duren, er was sprake van een plan om dat in te halen. Maar in de praktijk zien we daar nog heel weinig van terug", zegt een van hen.
Het CBR meldt zelf op de site de problemen ook te zien. Landelijk is de gemiddelde wachttijd 13,5 week voor een praktijkexamen en zijn nog 300.000 achterstallige theorie- en praktijkexamens af te nemen. De wachttijden zullen daarom nog wel even blijven.