Liemers / Rivierengebied

Hier staan 75 opgemaakte bedden klaar voor Oekraïense vluchtelingen

De eerste vluchteling uit Oekraïne heeft zich gemeld bij de Panoven.
De eerste vluchteling uit Oekraïne heeft zich gemeld bij de Panoven. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Iedere dag komen er Oekraïense vluchtelingen onze grens over. Nu de locatie in Harskamp vol is, moeten er snel nieuwe plekken komen waar zij kunnen worden opgevangen. De gemeente Zevenaar biedt nu tijdelijk een plek aan, waar voor 75 mensen het bed al is opgemaakt. In de tussentijd wordt met man en macht gezocht naar permanentere plekken.
In groepsaccommodatie de Panoven in Zevenaar staan tientallen opgemaakte bedden voor vluchtelingen. Ze komen deze woensdag vanuit de opvang in Harskamp naar de Liemers. Eigenlijk verwachtte de gemeente de vluchtelingen vannacht al, zegt woordvoerster Tessa Le Conge, maar nu komen ze in de loop van de dag. Een deel van hen arriveert met een eigen auto waarin ze hun land ontvluchtten, een deel komt aan in een bus. Hoe dan ook, de locatie is helemaal klaar voor de komst van de groep Oekraïners, die naar ons land is gevlucht vanwege de oorlog.

Panoven

De gemeente is ontzettend blij met de aanmelding van de Panoven, die zich na het nieuws dat Harskamp vol zit, meldde bij Zevenaar. "Dit is in een moordend tempo van de grond gekomen", zegt burgemeester Lucien van Riswijk. "Wij zijn als burgemeesters in de regio allemaal gaan bellen, gaan appen." De exploitant van de Panoven meldde zich vervolgens bij Van Riswijk.
De mensen die eigenlijk vannacht zouden arriveren, komen niet meer naar Zevenaar. "Die mensen hebben gelukkig op andere plekken onderdak gevonden. Vandaag weten mensen druppelsgewijs deze locatie te vinden. De mensen komen eerst hier, voordat ze op andere plekken een meer permanentere locatie zullen krijgen", vertelt de burgemeester.

Tolk

Deze woensdag zijn er veel overleggen geweest tussen de gemeente, de veiligheidsregio en de politie. Er is gesproken over de beveiliging, de medische zorg, maar ook over het overbruggen van de taalkloof. "We hebben tolken nodig", weet Van Riswijk. "Het mooie is dat mensen die Oekraïens of Russisch spreken zich spontaan melden om daarmee te komen helpen."

6000 mensen opvangen

Net als iedere andere veiligheidsregio in ons land moeten de drie Gelderse veiligheidsregio's tweeduizend Oekraïners opvangen. In totaal dus zesduizend mensen in onze provincie. De gemeenten zijn, samen met de veiligheidsregio's, druk aan het kijken welke locaties eventueel geschikt zijn om mensen uit Oekraïne op te vangen. Een kleine week geleden heeft Den Haag het verzoek neergelegd bij de veiligheidsregio's.
De gemeenten zijn nog terughoudend met het noemen van locaties, omdat zij eerst concreet willen hebben welke plekken wel en niet geschikt zijn. De gemeente Heerde heeft inmiddels twee locaties aangemeld bij de veiligheidsregio die kunnen worden onderzocht op bruikbaarheid. Het gaat om het Hotel IJsselzicht (25 personen) en de bungalows op het terrein van Groot Stokkert (100 personen).
De gemeente Zevenaar is ook druk bezig om permanentere locaties te zoeken voor de opvang. "We bereiden ons allemaal voor op langdurige opvang. Misschien wel langer dan een half jaar, of zelfs een jaar", zegt Van Riswijk. "Dan gaat het niet alleen over opvang, maar over onderwijs en inkomen. Het is een operatie die, op korte termijn, ongelooflijk veel impact op ons heeft."

Bij mensen thuis

"De locaties die we zoeken zijn anders dan voor andere vluchtelingenstromen, die zijn voor een beperktere periode. Dat betekent dat we zoeken naar vormen die daar bij passen. Bij mensen thuis zou kunnen, maar de gemeente Arnhem heeft bijvoorbeeld een aantal cruiseschepen die voor langere tijd inzetbaar zijn. Er zijn meer alternatieven die voor deze groep heel geschikt zijn."
De helft van die zesduizend vluchtelingen moet 'op korte termijn' al terecht kunnen, zo meldde het ministerie van Justitie en Veiligheid na overleg met het Veiligheidsberaad. Het Rijk heeft aangegeven dat alle kosten voor de opvang van Oekraïners door het Rijk worden vergoed.