Stedendriehoek / Achterhoek

IJsmeesters leren in Apeldoorn de kneepjes van het vak

IJsmeester: een vak dat je kan leren/
IJsmeester: een vak dat je kan leren/ © Marco Lobeek
APELDOORN - Er dreigt een tekort aan ijsmeesters. Volgens de schaatsbond KNSB vergrijst het ijsmeesterbestand zodanig dat het onzeker is of er de komende winters genoeg ijsmeesters zijn die voor veilig ijs kunnen zorgen. Daarom is de schaatsbond een speciale opleiding gestart. Maar liefst 700 kandidaten hebben zich aangemeld.
Hoe maak je veilig en betrouwbaar ijs? Wat voor soorten ijs zijn er? En wanneer is het ijs dik genoeg om de baan te openen voor het publiek? Al deze vragen zijn de verantwoordelijkheid van de ijsmeester, die tijdens vorst een belangrijke taak heeft. En hoe betrouwbaar is de weersverwachting en hoe organiseer je voldoende medewerkers als de vorst eenmaal toeslaat. Er is genoeg te leren voor aspirant-natuurijsmakers. Opvolging voor de oude garde is hard nodig, aldus de KNSB.

Fijne kneepjes

Maar liefst 700 belangstellenden meldden zich aan voor de opleiding. De eerste lessen werden online gegeven. Maar nu is het tijd om daadwerkelijk het vak te leren bij de ijsverenigingen zelf. Maandagavond was de eerste cursus bij ijsvereniging DNIJ in Apeldoorn. Tien kandidaat-ijsmeester krijgen hier de fijne kneepjes van het vak van Teun Breedijk van de KNSB te horen.
"We hebben niet zoveel natuurijs meer de laatste tijd, dus dan nemen de vrijwilligers ook af," zegt de natuurijsspecialist van de KNSB. "Onze vrijwilligers verouderen. Het wordt tijd dat die hun kennis overdragen aan jongeren."

'Echt Hollands'

Ans Vosselman uit Apeldoorn is een van de kandidaat-ijsmeesters. Zij heeft een heel speciale reden om ijsmeester te willen worden: "Ik vind schaatsen voor kinderen heel belangrijk. Ik vind het heel mooi als dat kleine spul op de schaatsjes gaat, dan denk ik van, dat hoort gewoon. Echt Hollands toch."
Later deze maand volgen nog opleidingen in Arnhem en Winterswijk. De KNSB verwacht met deze opleiding het aantal ijsmeesters weer op voldoende peil te kunnen brengen. Want goed schaatsijs begint bij een deskundige ijsmeester.

Nachtwerk

Het vak van ijsmeester beperkt zich niet tot de winterperiode, zo leren de kandidaten verenigd in het Omnisportcentrum in Apeldoorn. Door het hele jaar door moet de baan en het materieel onderhouden worden. "Eigenlijk is een ijsmeester het hele jaar door bezig", aldus Breedijk. "Maar natuurlijk ligt het zwaartepunt wel in de winter. Het volgen van de weersverwachtingen, het opspuiten van de baan: er gaat heel wat vooraf aan het meten van de ijsdikte. Veel van het werk gebeurt ook in de nacht, dan vriest het het hardst."
.