Gelderland

Klaas ontdekt het heuvelachtige landschap rondom Oosterbeek

Wilgenknotters op het Rosandepad
Wilgenknotters op het Rosandepad © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Er is vandaag goed weer voorspeld, dus een perfecte dag voor een wandeling op het Klompenpad. Presentator Klaas Drupsteen loopt het Rosandepad. Dit Klompenpad loopt rondom Oosterbeek en vertelt onderweg het verhaal van de Airborne. Maar Oosterbeek heeft nog meer te bieden. Kletterende beekjes, landgoederen, een oude kerk en de bomenhaag op Landgoed Mariëndaal.
De start bevindt zich op park Hartenstein bij het Airborne museum. Zo vlakbij het centrum van Oosterbeek is het nog druk maar als je eenmaal op pad gaat, wordt het snel rustiger onderweg.
In de oorlog werd het gebouw hoofdkwartier van de Britse 1e Airborne divisie en is nu een herdenkingsmuseum. Elke eerste zaterdag van september verzamelen zich hier meer dan dertigduizend wandelaars voor de grootse eendaagse wandeltocht ter wereld. Jaarlijks is er een kranslegging met officiële toespraak op 17 september, de dag dat de luchtlandingen in 1944 begonnen. Nog steeds komen Engelse oud-strijders en hun familieleden jaarlijks naar Oosterbeek om operatie Market Gardeen te gedenken.
Wanneer je door park Hartenstein wandelt, daal je langzaamaan af richting de Rijn. Onderweg loop je door het bos de Hemelseberg waarbij je langs beekjes en kleine watervalletjes loopt. Bij een van de watervalletjes is een "grothuisje". Het huisje is door Waterschap Vallei en Veluwe in moderne stijl nagebouwd.
Op de zuidelijke Veluwezoom ligt een aaneenschakeling van voormalig landgoederen. Het biedt een aantrekkelijk landschap met fraaie bossen, landhuizen, waterpartijen en vergezichten in een heuvelachtig terrein. Op landgoed de Oorsprong lag een villa met een prachtige tuin. Hier bleef niet veel van over na de luchtlandingen in 1944. De tuin is echter weer gerestaureerd en op sommige middagen te bezoeken. Het klompenpad loopt over de fundamenten van de villa.
Wanneer je het bos verlaat zie je de uiterwaarden liggen en via het eeuwenoude kerkenpad loop je richting de oude kerk van Oosterbeek. Al honderden jaren lopen er mensen over dit kerkenpad. Sommigen kwamen vanuit de Betuwe met de veer bij Driel over de Rijn. Bij de oude kerk maakt Klaas een tussenstop en mag er zelfs even inkijken.
Binnenkijken? Dat kan: De kerk is opengesteld van 1 mei tot 1 oktober op woensdag, donderdag en zondag van 13:00 tot 16:00 uur. Er is bij openstelling een gids aanwezig voor informatie en rondleiding.
Kerk Oosterbeek
Kerk Oosterbeek © Omroep Gelderland
In en rondom de kerk zijn tientallen verhalen te vertellen een daarvan is het aangrijpende verhaal van Mark Leaver, een Airborne sergeant. Met 4 collega’s liep hij wacht voor de kerk toen een mortiergranaat van de Duitsers insloeg. Hij stond toevallig achter de dikke linde, maar zijn vier kameraden hadden minder geluk en kwamen om. Na de oorlog kwam Mark ieder jaar terug tijdens de herdenkingen in september. De boom, die nog steeds voor de kerk staat met het gat van de inslag in de dikke stam, werd altijd door hem bedankt.
Klaas loopt door de uiterwaarden
Klaas loopt door de uiterwaarden © Omroep Gelderland
Na de kerk vervolgt het Klompenpad zich richting de uiterwaarden. Langs de tientallen knotwilgen kronkelt het pad langs de oevers van de Rijn. Mocht je hier op een warme dag lopen, dan kan je afkoelen in de Rosandepolder. Een stukje verder loop je langs het spoor en bereik je Landgoed Mariëndaal. Bereid je voor op een aantal flinke klimmetjes. Zeker richting de Groene Bedstee wat een van de hoogtepunten van dit Klompenpad is.
Leonardus Borger was van 1858 tot 1908 werkzaam op de tuin van landgoed Mariendaal. Onder zijn leiding is op de helling van het landgoed de Groene bedstee aangelegd. Deze overdekte berceau, een loofgang, is met zijn lengte van 400 meter voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk lang. Oorspronkelijk is een loofgang bedoeld om dames de gelegenheid te geven wel buiten te wandelen maar niet in het directe zonlicht te komen. Daar zou je bruin van kunnen worden en bruin was de kleur van de landarbeiders
Wanneer je de Utrechtseweg weer bent overgestoken, helemaal bovenaan de heuvel, loop je door het bos met verschillende dennenbomen richting de Airborne begraafplaats. Op deze bijzondere plek liggen rond 1800 soldaten begraven die zijn gesneuveld bij de poging Europa te bevrijden in 1944.
Airborne Begraafplaats Oosterbeek
Airborne Begraafplaats Oosterbeek © Omroep Gelderland
Via het centrum van Oosterbeek kom je weer terug bij het startpunt. Dit 13 kilometer lange pad is een van de meest gelopen Klompenpaden die er zijn. Mocht het hoogwater zijn let er dan op dat je niet door de uiterwaarden kan. Kijk op de klompenpaden app voor de juiste routes.
Kijk hier naar de aflevering van Klaas op Klompen - het Rosandepad.
Klaas op Klompen - Rosandepad