Achterhoek

Duitsers hengelen massaal bij Gelderse visverenigingen: 'Goed voor de clubkas'

Roger Lickfeldt uit Duitsland vist graag in Gelderland.
Roger Lickfeldt uit Duitsland vist graag in Gelderland. © Roger Lickfeldt
BORCULO - Duitsers steken steeds vaker met een hengel de grens over om in Nederland te komen vissen. Het aantal lidmaatschappen bij Gelderse hengelsportverenigingen is in de afgelopen vier jaar verdubbeld, leert navraag van Omroep Gelderland.
Bij Hengelsportvereniging Doesburg is een meerderheid van de leden inmiddels Duits. "Zoveel Duitsers is natuurlijk goed voor de clubkas. Met het geld voor het lidmaatschap kunnen we bijvoorbeeld activiteiten organiseren", zegt vice-voorzitter Ronald Cieraad. "Door de vele Duitsers zegt mijn gevoel dat je helaas wel een beetje de identiteit van de vereniging verliest. We horen en zien weinig van de Duitsers. Ze zijn alleen lid om zo een Nederlanse visvergunning te kunnen krijgen. Ze doen niet mee aan activiteiten zoals wedstrijden en samen schoonmaken. Hier komen alleen lokale vissers op af. "
Opeens veel meer Duitse vissers in Gelderland

Hardst groeiende groep

In 2018 waren er 6.983 Duitsers lid van Gelderse visverenigingen. Vier jaar later is dat aantal ongeveer verdubbeld tot 12.623, blijkt uit cijfers van Sportvisserij Nederland. Van alle buitenlanders zijn Duitsers de hardst groeiende groep.
Gelderland is makkelijk aan te rijden voor Duitse vissers
Gelderland zit samen met Overijssel en Limburg ver boven het landelijk gemiddelde als het gaat om toename van Duitse leden. Beleidsmedewerker Frank Bosman van Sportvisserij Nederland heeft hier een simpele verklaring voor. "Het ligt aan de grens, dus het is makkelijk aan te rijden voor Duitsers. Daarnaast is de bevolkingsdichtheid bij de grens groot."
Cieraad weet waarom Duitsers graag naar Gelderland komen op te vissen. Hij vertelt: "Een van de redenen is dat ze het viswater aantrekkelijk vinden. Je kan hier goed op roofvis vissen en dat doen ze graag."

Zien waar welke vis zwemt

Een van de Duitsers die graag in Gelderland vist is Roger Lickfeldt. Hij woont vlakbij de grens met Gelderland en vist al 27 jaar bijna alleen maar in Nederland. Een favoriete plek van hem is een stuw in Borculo langs rivier de Berkel . "Ik heb tien jaar in Winterswijk gewoond, dus ik weet wel wat de mooie plekjes zijn in Gelderland", zegt de 59-jarige Lickfeldt, die lid is van de Winterswijkse Hengelsportvereniging de Karper. "Een voordeel van Nederland is dat je gevangen vis mag terugzetten. In Duitsland moet je je vangst dood maken."