Stedendriehoek

Vriezers vol gestolen vlees ontdekt, 'stel slachtte schapen zonder verdoving'

De verdachten hebben de overblijfselen van de schapen achtergelaten in het weiland.
De verdachten hebben de overblijfselen van de schapen achtergelaten in het weiland. © Politie Oost-Nederland
WILP - Schapen slachten in een weiland en er vervolgens met het vlees vandoor gaan. Sinds begin 2020 gebeurde het zeker vijftien keer in Oost-Nederland. De politie denkt de vermeende daders nu te hebben: een stel uit Deventer.
Eén van de meldingen van gestolen schapen kwam uit Wilp. In een weiland aan de Rijksstraatweg werden in totaal zes schapen geslacht.
De 35-jarige vrouw en haar 43-jarige partner zouden eerst in september 2020 langs zijn gekomen om drie schapen te slachten. In november van dat jaar zouden ze opnieuw terug zijn gegaan om opnieuw drie schapen om het leven te brengen voor het vlees. De overblijfselen bleven achter in het weiland, het vlees was nergens meer te bekennen.

Vriezers vol met vlees

De politie heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de zaak. Uiteindelijk leverde dat een dna-match op met een verdachte uit Deventer.
In de woning van het stel werd een groot aantal vriezers met daarin grote hoeveelheden ingevroren vlees aangetroffen. De verdachten zouden niet alleen schapen hebben geslacht, maar ook kippen.

Zonder verdoving

De man en de vrouw zijn dinsdag aangehouden en zitten vast. De politie onderzoekt of de twee ook betrokken zijn bij andere zaken, waarbij dieren zijn weggenomen. Volgens een woordvoerder van de politie spelen er nog minimaal vijftien andere zaken, waarvan een groot deel in de regio Noord- en Oost-Gelderland. Ook in Overijssel worden zaken onderzocht.
"Met het op eigen houtje slachten van schapen is een groot risico voor de volksgezondheid genomen", zegt de politie. Daarnaast zouden de schapen mogelijk zonder verdoving zijn geslacht. "Daarmee is ook veel dierenleed veroorzaakt."
Het is niet de eerste keer dat er een zaak van schapendiefstal speelt in Gelderland. In 2020 werden drie mannen veroordeeld tot gevangenisstraf voor grootschalige schapendiefstal in 2012. Het ging om honderden dieren die in 2012 uit verschillende weilanden werden gestolen.