Gelderland

Zo werkt een warmtepomp, en dit kost het ongeveer

Martin Koopman installeert een hybridepomp.
Martin Koopman installeert een hybridepomp. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De gasprijzen stijgen en dus gaan mensen kijken naar andere manieren om het huis te verwarmen. De warmtepomp wordt daardoor steeds populairder, merken installatiebedrijven. Maar wat is een warmtepomp eigenlijk? En is die financieel ook echt aantrekkelijk?
Door de oorlog in Oekraïne zijn de gasprijzen tot recordhoogte zijn gestegen. Er lijkt een ware run te zijn ontstaan op warmtepompen, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Wie nu voor een warmtepomp kiest, moet misschien wel tot het derde kwartaal wachten voor de levering.

Wat doet een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, uit water of uit de grond en maakt daar bruikbare warmte van voor je verwarming en je warm water.

Waarom een warmtepomp?

Het is een mogelijkheid om geld te besparen op je energierekening en om je huis duurzamer te verwarmen. Een warmtepomp verbruikt minder gas en stoot minder CO2 uit.

Hoe werkt een warmtepomp: elektrisch of toch nog met gas?

De meeste warmtepompen werken volledig op elektriciteit. Je hebt dan dus geen gas meer nodig. Wel gaat uiteraard de elektriciteitsrekening omhoog. Maar dat kun je weer opvangen door tegelijkertijd ook zonnepanelen op het dak te leggen.
Daarnaast is er ook een systeem waarbij je nog niet helemaal van het gas af gaat: de hybride pomp. Daarbij koppel je een warmtepomp aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt dan voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het bijvoorbeeld heel koud is in de winter, of 's ochtends vroeg als iedereen in huis wil douchen.

Welk soorten elektrische warmtepompen zijn er?

Lucht-lucht: wint warmte uit de buitenlucht en blaast opgewarmde lucht door de woning.
Lucht-water: wint warmte uit de buitenlucht en geeft die af aan water dat in een boiler wordt opgeslagen, daarmee kun je een lage temperatuur verwarming als bv vloerverwarming verwarmen.
Water-water: wint warmte uit water dat van diep onder de grond wordt opgepompt
Bodem-water: wint de warmte uit een gesloten leidingnet dat in de bodem ligt, rond of onder het huis. Het maakt gebruik van de natuurlijke warmte van de bodem.

Wat kost het?

Aan de verschillende systemen hangen ook verschillende prijskaartjes. De kosten worden niet alleen bepaald door de aanschaf van de pomp, maar ook door de kosten van installatie. Bovendien is de ene installateur uiteraard goedkoper dan de andere. Het is daarom lastig om exact aan te geven wat een warmtepomp kost. Kortom: goed je huiswerk doen en verschillende offertes aanvragen, kan geld schelen.
Maar grofweg kan het variëren tussen de 5000 en 20.000 euro. Een hybride warmtepomp kost gemiddeld 5000 euro, meldt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Bij de elektrische pompen zijn de bodem-waterpomp en de water-waterpomp de duurdere varianten. Kosten daarvan kunnen oplopen vanaf 10.000 euro tot boven de 20.000 euro. De kosten van de andere systemen kunnen liggen tussen 4000 en 10.000 euro.

Welk systeem kies ik?

Volgens Milieu centraal is de keuze voor een hybride of volledige warmtepomp voor een groot deel afhankelijk van de geschiktheid van je huis, meldt een woordvoerder: "Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en kan daardoor geplaatst worden in een woning met overal matige isolatie (spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en overal dubbel glas). Voor een volledig elektrische warmtepomp is goede isolatie van de woning nodig."
Er bestaan vijf soorten warmtepompen.
Er bestaan vijf soorten warmtepompen. © Omroep Gelderland

Subsidie

Voor de installatie van een warmtepomp kun je subsidie krijgen. De hoogte van de subsidie hangt af van het vermogen en het energielabel. Bij een hybride warmtepomp is dat tussen de 1950 en 3000 euro, ongeveer de helft van de aankoopprijs van de pomp. Voor een volledige lucht-waterpomp is dat tussen 1950 en 3750 euro. Bij een bodem-warmtepomp tussen 3750 en 5100 euro.
Als je daarnaast ook je huis beter isoleert, kun je ook weer extra subsidie krijgen.

Wanneer zijn de kosten eruit?

Installateur Martin Koopman rekende op Radio Gelderland voor hoe lang het duurt voor je een hybride pomp hebt terugverdiend: "Per 1 januari is de subsidie fors omhoog gegaan. Vorig jaar was het zo dat je ongeveer 5 tot 7 jaar terugverdientijd had. Met de nieuwe subsidie maak ik mee met mensen, die nu ook een hogere gasnota hebben, dat je hem binnen drie jaar terugverdient."

MilieuCentraal rekent voor

Milieu Centraal heeft op verzoek van deze site ook een berekening gemaakt. Daarbij tekent de woordvoerder aan: "De besparingen zijn berekend met een gasprijs van 1 euro per m3 en stroomprijs van 22 cent per kWh. Dat is op basis van een prognose van PBL voor prijzen in 2030. We doen dat omdat als we de jaarlijkse besparingen van minder energieverbruik berekenen met de hoge prijzen van nu, we waarschijnlijk een veel te gunstig beeld geven van de besparingen over een paar jaar. Bovendien gaan energiebesparende maatregelen lang mee, zo is de levensduur van warmtepompen 15 jaar. "
De terugverdientijd van een hybride warmtepomp berekent Milieu Centraal als volgt: "Aanschaf ongeveer 5.000 euro, subsidie ongeveer 2.500 euro, besparing per jaar (uitgaande van een hoekwoning met matige isolatie) 400 euro per jaar (1 euro voor 1 m3 gas, en 0,22 euro/ kWh). Terugverdientijd 6-7 jaar, en dat is ruim binnen de levensduur van 15 jaar."
De terugverdientijd van en volledig elektrische warmtepomp is dan: "Aanschaf ongeveer 10.000 euro, (uitgaande van warmtepomp met capaciteit van 7,5 kW). Subsidie ongeveer 3.000 euro. Besparing per jaar (uitgaande van een hoekwoning met goede isolatie) 660 euro per jaar (1 euro voor 1 m3 gas, en 0,22 euro/ kWh, 260 besparing op vaste kosten gas).Terugverdientijd is dan 10-11 jaar, en dat is binnen de levensduur van 15 jaar."
Los van besparing, kan natuurlijk ook de afhankelijkheid van aanvoer van gas uit het buitenland een reden zijn om aan een warmtepomp te denken.