Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Van cruiseschepen tot sporthallen: burgemeesters zoeken met spoed opvangplekken voor Oekraïners

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem.
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. © Omroep Gelderland
EDE - Burgemeesters van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden hebben elkaar op het hart gedrukt snel over te gaan tot actie en plekken aan te wijzen, waar Oekraïense vluchtelingen terechtkunnen. Dat hebben zij dinsdagmiddag besproken tijdens een overleg.
De opvanglocatie in de kazerne in Harskamp was de eerste plek in de regio waar gevluchte Oekraïners aankwamen. De locatie, waar 950 mensen terechtkunnen, zit sinds maandagavond echter helemaal vol en verschillende vluchtelingen sliepen van maandag op dinsdag al op veldbedden in tenten.
Burgemeester René Verhulst van Ede weet hoe dringend de opvang is. "Ik heb in het overleg aangegeven dat 'Harskamp' echt vol zit, en dat er op heel korte termijn plaatsen in de regio bij moeten komen. Dat weten mijn collega-burgemeesters ook", aldus de burgemeester na afloop van het overleg.
De komende nacht is er genoeg plek in Harskamp en hoeven naar alle waarschijnlijkheid geen mensen op noodbedden te slapen. Dat zegt de gemeente Ede. Afgelopen nacht waren er ongeveer 120 mensen te veel in de opvang, maar de gemeente heeft inmiddels extra noodopvang in de regio geregeld. De gemeente benadrukt dat de opvang in Harskamp ook met de extra gevonden plekken nog steeds zo goed als vol zit.

Nú plekken nodig

"We hebben met elkaar afgesproken dat we die plekken op korte termijn zullen vinden", vervolgt Verhulst. "Ik heb de acuutheid geschetst en gezegd dat we niet nóg een week kunnen wachten. Ik denk dat iedereen inmiddels wel doordrongen is van de ernst van de situatie. Mensen melden zich op stations, bij de receptie van een gemeentehuis... iedereen ziet: er zijn nú plekken nodig voor de vluchtelingen", zegt de burgemeester.
Zijn collega Ahmed Marcouch van Arnhem merkt dat de Oekraïense vluchtelingen de regio weten te vinden. Ook hij zegt dat dinsdag de afspraak is gemaakt 'zo veel mogelijk' opvang te organiseren, zeker nu de noodopvang in Harskamp in rap tempo is volgeraakt. De behoefte aan opvangplekken is enorm, weet de burgemeester van Arnhem.

Voldoen aan de eisen

Belangrijk punt is wel dat een opvang aan verschillende eisen moet voldoen en niet zomaar aangewezen kan worden als noodopvang. "We voelen de urgentie als burgemeesters tot diep in onze tenen en de gesprekken over de acute opvang gaan in goed overleg. We vinden het heel belangrijk om mensen in een kwalitatief goede opvang te verwelkomen. Intussen wordt er nagedacht over duurzame vormen van opvang", aldus Marcouch.
Ik merk de betrokkenheid in de regio, en in heel Nederland
Ahmed Marcouch
De bereidheid in de regio maakt hem een trotse burgemeester. "Onze regio staat erom bekend dat we altijd klaarstaan voor mensen in nood. We merken ook dat inwoners ernaar vragen. Sommigen van hen bieden hun woning aan. Mensen zijn echt ontzettend betrokken en willen heel graag helpen. Dat heeft denk ik mede te maken met ons verleden, als Aiborne-gemeente. En niet alleen hier, maar in heel Nederland merk ik de betrokkenheid. Mensen zijn gul met geven aan Giro555, ze doen dat met overtuiging. Die betrokkenheid is nobel en maakt mij als voorzitter van de veiligheidsregio heel trots."

Opvang op cruiseschepen

Eerder werd al de mogelijkheid genoemd om mensen op te vangen op cruiseschepen, zoals al eens ter tafel kwam toen er sprake was van grote schaarste aan opvangplekken in asielzoekerscentra. "We zijn ermee bezig", zegt burgemeester Marcouch van Arnhem daarover. Hij kan nog niet concreet zeggen om hoeveel schepen het gaat en hoeveel vluchtelingen daar tijdelijk kunnen worden gehuisvest. Twee schepen is een optie, mogelijk meer. Wanneer hij daar zekerheid over heeft, wil de burgemeester erover communiceren.
Oekraïense vluchtelingen in Harskamp, eerder deze week.
Oekraïense vluchtelingen in Harskamp, eerder deze week. © Omroep Gelderland
En cruiseschepen zijn niet de enige oplossing: ook een sporthal of een ander geschikt gebouw moet in gereedheid gebracht kunnen worden om als noodopvang te dienen. "Voor onze regio moet meteen duidelijk zijn waar je als vluchteling terechtkunt", vindt Marcouch. "Het is belangrijk dat de mensen die hier komen, meteen tot rust kunnen komen. En als hier dan regionaal geen plek meer is, zullen we landelijk moeten kijken naar locaties."
Marcouch stelt de hulp van de inwoners zeer op prijs. "We kunnen allerlei vrijwilligers gebruiken. De vluchtelingen die hier komen zijn moe, geschrokken, soms getraumatiseerd. Er komt veel bij kijken. Zo zijn we aan het nadenken hoe we de kinderen weer in de schoolbanken kunnen krijgen. Iedereen die daarbij wil helpen, kan contact opnemen via het e-mailadres oekraine@arnhem.nl."