Arnhem en omstreken

Geweld tegen hulpverleners op Koningsdag, verdachten horen straf

De politie verrichtte twee aanhoudingen.
De politie verrichtte twee aanhoudingen. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Flessen, blikjes, en fietsen. De politie kreeg op Koningsdag van alles naar het hoofd geslingerd toen die een illegaal Koningsdagfeest in Arnhem wilde beëindigen. In deze zaak zijn zes verdachten uit Arnhem en Duiven aangehouden. Vier van hen staan vrijdag voor de politierechter.
De politie greep in bij het feest in het Sonsbeekpark, omdat het er te druk was. Honderden bezoekers lapten de coronaregels aan hun laars. Sommige feestvierders weigerden het park te verlaten en zouden zich tegen de agenten hebben gekeerd.

Fietsen naar politie gegooid, steen naar ambulance

Vijf verdachten in de leeftijd van 19 tot 35 jaar hebben volgens het Openbaar Ministerie fietsen, flessen, blikjes, vuilniszakken en een pion met een stok erin naar de agenten gegooid. Ook zouden ze een ambulance hebben bekogeld met een steen. Vier van hen staan vrijdag terecht, de zaak tegen een vijfde verdachte is aangehouden.
Een 46-jarige man uit Hengelo wordt verdacht van opruiing. Volgens de aanklager riep hij met een megafoon op om geen gehoor te geven aan het politiebevel om het park te verlaten. De zaak van deze man wordt vrijdag ook niet behandeld, omdat zijn advocaat niet aanwezig kan zijn.
Kijk hier hoe het vorig jaar met Koningsdag uit de hand liep:
Er zijn op Koningsdag twee aanhoudingen verricht voor het verstoren van de openbare orde. Uiteindelijk moeten in totaal zes verdachten zich verantwoorden voor hun vermeende aandeel in de ongeregeldheden. Op 31 mei komen nog vier mensen voor de rechter. Drie anderen krijgen van het OM te horen welke straf ze krijgen.
Wanneer de verdachte van opruiing en de verdachte van openlijke geweldpleging wel voor de rechter moeten verschijnen, is niet bekend.