Stedendriehoek / Achterhoek

Roep om terugkeer van buslijn 56 klinkt steeds luider

Buslijn 56 voor het gemeentehuis in Borculo.
Buslijn 56 voor het gemeentehuis in Borculo. © Omroep Gelderland
LOCHEM - Buslijn 56 in de Achterhoek moet uiterlijk vanaf december weer gaan rijden. De Lochemse politiek wil dat de wethouder er alles aan gaat doen om dat voor elkaar te krijgen bij vervoersmaatschappij Arriva en de provincie Gelderland. Een motie hierover is maandagavond raadsbreed aangenomen. De gemeenteraad van Berkelland sprak zich vorige maand in dezelfde bewoording uit: buslijn 56 moet terug.
Sinds afgelopen december is de buslijn tussen Deventer en de Achterhoek uit de dienstregeling gehaald. Berkelland en Lochem gaan samen proberen om de buslijn terug te krijgen. "Sinds het verdwijnen van de buslijn ontvangen wij uit de samenleving behoorlijk wat signalen", zegt Martine Willems van de PvdA namens alle politieke partijen.

Reizigers de dupe

Nu de buslijn verdwenen is, lijken reizigers de dupe. Langere reis- en wachttijden, vaker overstappen en meerkosten zijn aan de orde van de dag. Scholieren hebben volgens de politieke partijen veel extra reistijd om naar school te gaan. Vorig jaar startte een reizigster een petitie die ruim vierduizend keer werd ondertekend.
Nu doen verschillende reizigers op Facebook hun beklag. "In het weekend en 's avonds kom je als jongere het dorp niet meer zelfstandig in of uit", zegt één van hen.
Ook dorpsbelangenorganisatie Wakker Laorne laat van zich horen. De organisatie is een enquête gestart. "Arriva heeft toegezegd dat ze de nieuwe situatie binnen een jaar zullen gaan evalueren. Om ze voor deze evaluatie van voldoende informatie te voorzien willen we in samenwerking met Plaatselijk Belang Harfsen-Kring van Dorth inventariseren hoe u de nieuwe situatie ervaart", schrijft de belangenvereniging op haar website.

Waarom uit de dienstregeling gehaald?

De buslijn werd eind vorig jaar uit de nieuwe dienstregeling gehaald. Volgens Vervoersmaatschappij Arriva is dit gebeurd omdat snelheidsbeperkende maatregelen in onder andere het dorp Epse de route onmogelijk maakt.
Gedeputeerde Jan van der Meer schreef hierover eerder: "Het afwaarderen en de herinrichting naar 60 km/u buiten de bebouwde kom en naar 30 km/u binnen de bebouwde kom op diverse wegen leidt tot vertraging van de bussen. Daardoor kan de aansluiting op treinen in Deventer naar Zwolle of Arnhem niet meer gerealiseerd worden."
Daarnaast zouden er weinig mensen gebruik maken van de buslijn.

Zetje in de rug

De vraag is of de provincie Gelderland en Arriva de buslijn terug in de dienstregeling nemen. Wethouder Eric Jan de Haan van Lochem is blij met de motie: "Dit is een steun in de rug. We hebben vorig jaar ook al een brief naar de provincie Gelderland gestuurd om te kijken of we de buslijn misschien niet eerder terug kunnen krijgen. Met deze motie in de hand kunnen we weer extra kracht bijzetten."

Zie ook: