Gelderse Vallei

Opvanglocatie voor Oekraïners in Harskamp is vol

Vluchtelingen uit Oekraïne in Harskamp.
Vluchtelingen uit Oekraïne in Harskamp. © Omroep Gelderland
HARSKAMP - De opvanglocatie in Harskamp voor vluchtelingen uit Oekraïne is vol. Dat meldt de gemeente Ede maandagavond. Vluchtelingen die nog arriveren, krijgen een doorverwijzing naar opvang in Groningen.
Eerder op de avond liet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nog weten bijna alle plekken bezet waren. "Mensen komen op alle mogelijke manieren naar de opvang; met bussen en eigen auto's, of ze worden gebracht", aldus een woordvoerder.
De locatie in Harskamp opende donderdag de deuren voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het defensieterrein kan zoals eerder aangekondigd maximaal 950 mensen huisvesten. Het COA vraagt het Ministerie van Justitie en Veiligheid om oplossingen die de stroom Oekraïense vluchtelingen in goede banen moeten leiden. "We willen niet dat het hier in Harskamp overloopt", zegt de woordvoerder.

Vervolgstappen

Nu alle plekken in Harskamp bezet zijn is het plan snel het aanbod van een bed, voeding en warme douche uit te breiden. “Wanneer iedereen is ingehuisd ontstaat er rust en dan gaan we ons focussen op activiteiten voor de kinderen en een zinvolle dagbesteding voor de volwassenen”, aldus locatiemanager Rob Schilthuis.
Ook wordt de komende week een barak ingericht als ruimte waar de vluchtelingen met hun vragen terecht kunnen. Er komt voor iedereen toegang tot een huisartsenpost, EHBO, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en Vluchtelingenwerk. Een coronateststraat is er al, maar het streven is dat ook een coronavaccinatie laten zetten op het terrein mogelijk wordt.
Het verschaffen van informatie heeft volgens Schilthuis prioriteit. “We willen iedereen zo goed mogelijk informeren over hoe het vanuit hier met hen verder gaat. Om dit goed te kunnen doen gaan we kijken welke partijen er nodig zijn, op een ander niveau dan het onze, om na te denken over waar deze mensen straks naartoe moeten.”

Somber en vermoeid

Hoewel de opvanglocatie nog maar korte tijd haar deuren heeft geopend en de mogelijkheden nog beperkt zijn, ziet Schilthuis dat de Oekraïners enigszins op adem kunnen komen. “Vanuit de eerste chaos om de opvang te organiseren is het nu rustig. Ik zie dat de mensen tot rust komen.”
Ook ziet hij dat iedereen het zwaar heeft. “De mensen die hier arriveren zijn moe, gelaten en lijken wat somber. Het is een verslagen groep mensen. Wat ik daarnaast zie, en dat vind ik heel mooi, is de veerkracht van de kinderen. Ze spelen met het speelmateriaal en de volwassenen doen dan al gauw mee, ik ben heel blij dat te zien.”

Protest

De opvang van Afghaanse vluchtelingen zorgde vorig jaar nog voor problemen in Harskamp. Voor de deur vond een protest plaats van ongeveer 250 mensen. De sfeer was grimmig, er werd vuurwerk afgestoken en autobanden in de brand gestoken. Deze problemen verwacht het COA deze keer niet. “De hele gemeenschap biedt zich aan voor hulp, ondersteuning en staat klaar om te helpen. Iedereen hier in Harskamp is bereidwillig om te helpen. Wij merken geen enkele onrust of dreigende onrust, en we maken ons daar ook geen zorgen over”, aldus Schilthuis.