Achterhoek

Met minder mensen méér doen: deze coach helpt ondernemers in de Achterhoek

Achterhoekse ondernemers zoeken naar oplossingen om goed de toekomst in te gaan.
Achterhoekse ondernemers zoeken naar oplossingen om goed de toekomst in te gaan. © Omroep Gelderland
TERBORG - Als je het halletje op het industrieterrein in Terborg binnenkomt, hoor je direct dat je bij een maakbedrijf binnen bent. Het geluid van zaag- en schuurmachines overstemt de muziek. Bij Inter-Fact Interiors maken ze interieurs voor onder andere grote winkelketens en theaters. Het bedrijf is één van de bedrijven die in het midden- en kleinsegment valt.
"In 2013 ben ik begonnen met het bedrijf", begint Freddie Bisselink zijn verhaal. "Destijds had ik vijf à zes mensen aan het werk. Inmiddels werken er ruim dertig. Het gaat dus inderdaad goed", lacht hij. Toch heeft Freddie zichzelf een spiegel voorgehouden. Hij is één van de 25 ondernemers die heeft meegedaan aan de MKB-Deal: een programma dat ondernemers kunnen doorlopen en is erop gericht op de arbeidsproductiviteit te verhogen.

Coach helpt je verder

Bisselink was nieuwsgierig en besloot mee te doen. "Je zit in een groepje met een paar andere ondernemers en je hebt een coach tot je beschikking. Samen kijk je wat je nu doet, wat je zou willen en hoe je wellicht iets zou kunnen veranderen." Het bedrijf maakte in eerste alleen interieurs. Nadat Freddie de MKB-Deal heeft voltooid, besluit hij zijn bedrijf breder op te zetten: "We zijn gaan ontwerpen en we hebben het totale inrichten opgepakt."
MKB-deal Samen d’ran
De Achterhoek is één van de eerste negen regio's waarmee het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een MKB-Deal heeft gesloten. De Achterhoek zet in op een verhoging van de Achterhoekse arbeidsproductiviteit: met minder mensen méér doen en dezelfde of hogere omzetten halen. Bedrijfsprocessen moeten dus slimmer worden ingericht. Het ministerie van EZ, de provincie Gelderland en de Achterhoek hebben hiervoor samen 300.000 euro uitgetrokken. Het doel is om honderd bedrijven het traject te laten doorlopen. Tot nu toe deden 25 bedrijven mee.

'We komen uiteindelijk handjes tekort'

De MKB-Deal moet ondernemers helpen toekomstbestendig te zijn. De Achterhoek heeft al veel openstaande vacatures, maar dat worden er nog veel meer. Door de vergrijzing gaan binnen een aantal jaar duizenden Achterhoekers met pensioen. Daar moet een oplossing voor gevonden worden. Rob Schouten, projectleider van de MKB-Deal: "We kunnen proberen jonge mensen van de scholen in te zetten, we kunnen proberen om vluchtelingen in te zetten, maar we komen uiteindelijk handjes tekort. Het zal dus op een andere manier moeten", zo legt hij uit.
Er is vertrouwdheid tussen de ondernemers, ze durven open te zijn naar elkaar en daardoor komt altijd een plannetje uit voor de toekomst
Rob Schouten, projectleider
"Je kunt robotiseren, automatiseren, je kunt je werk anders organiseren of beter samenwerken met andere bedrijven. Dat alles moet zorgen voor een hogere arbeidsproductiviteit, dus met minder mensen méér doen, dat is één van de hoofdonderwerpen."
Volgens Schouten staat bijna elk bedrijf dat tot nu toe heeft meegedaan aan de MKB-deal op een kantelpunt om dit soort keuzes te maken: "Veel bedrijven staan op het punt om nieuwe, dure, machines aan te schaffen om met minder personeel toch meer omzetten te behalen. Je moet daar toch echt over nadenken, wil je deze investering doen."

Ondernemers enthousiast

Schouten ziet dolenthousiaste ondernemers: "Ik krijg er bijna rode wangetjes van, want ze zijn echt heel positief. Dat komt volgens mij omdat deze ondernemers altijd aan het werk zijn en meestal niet de tijd nemen om van een afstand naar het bedrijf te kijken en daaraan te werken."
Er is een aantal bijeenkomsten waarin ondernemers met elkaar praten, luisteren naar elkaars plannen en uiteindelijk zoeken ze samen naar oplossingen: "Er is vertrouwdheid tussen de ondernemers, ze durven open te zijn naar elkaar en daardoor komt altijd een plannetje uit voor de toekomst", zegt Schouten.

Vader en dochter samen in plastic

Terug naar Freddie Bisselink. Hij is er de afgelopen tijd - tijdens het doorlopen van het programma - ook achter gekomen dat hij ook iets nieuws wil doen. "We hebben in de wereld een enorme berg plastic afval en daar kunnen wij iets moois mee doen." Dat doet hij niet alleen. Dochter Alicia is dolenthousiast: "Ik wil vooral kijken wat ik met plastic kan doen." Ze studeert interieurdesign en styling aan de Jan des Bouvrie-academie. We staan bij een meubel waarin bekertjes zitten waarin je koffie kunt dringen. Het is één van de meubels die inmiddels ontworpen en gemaakt is. Maar Alicia en vader Freddie willen nog veel meer.
En dat vertellen ze in dit filmpje:
Vader en dochter ontwerpen en maken meubels van plastic
Bisselink raadt dan ook iedere ondernemer aan mee te doen: "Ik weet dat mijn collega's allemaal heel erg druk zijn, maar ik denk dat het goed is om hier toch tijd vrij voor te maken. Door de MKB-Deal zijn bedrijven beter klaar voor de toekomst."

Zie ook: