Noord-Veluwe

Voorlopig geen natuurvergunning Lelystad Airport: 'Vlag kan nog niet uit'

Lelystad Airport probeert open te gaan dankzij de opkoop van stikstofrechten.
Lelystad Airport probeert open te gaan dankzij de opkoop van stikstofrechten. © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Lelystad Airport krijgt voorlopig geen natuurvergunning van minister Christianne van der Wal van Stikstof. Volgens de minister kloppen de berekeningen over de uitstoot van het vliegveld niet. Dat bevestigen bronnen na een bericht van EenVandaag. En dat betekent dat de opening van Lelystad Airport voorlopig nog niet kan plaatsvinden. Goed nieuws, vindt voorzitter Robert Tieskens van de Stichting Red de Veluwe, die strijdt tegen de opening van het vliegveld.
"Ik ben natuurlijk ontzettend blij met deze beslissing van de minister", zegt Tieskens. "Maar aan de andere kant is het natuurlijk ook wel zo dat dit niet betekent dat definitief het eind van Lelystad wordt aangekondigd."

Bijzondere regeling

Lelystad Airport had de vergunning aangevraagd via een bijzondere regeling (PAS) voor instanties met een kleine stikstofuitstoot, maar is door het ministerie op de vingers getikt: "De minister heeft nu gezegd van, luister, die legalisatie dat gaat niet gebeuren. Maar Lelystad gaat nu voor een normale vergunning en heeft die inmiddels ook aangevraagd. Weliswaar voor 10.000 vliegbewegingen", zegt Tieskens daarover.
Of die "gewone" natuurvergunning wel wordt toegewezen is aan de minister. "Een jaar geleden ongeveer hebben we daar bezwaar tegen aangetekend en geprobeerd uit te leggen dat die vergunning echt niet op zijn plaats is en ook echt niet kan. De minister moet een keer haar besluit nemen. We zijn nu een jaar verder het is er nog steeds niet zeker. Ze heeft kennelijk ook grote moeite om deze vergunning voor die 10.000 vliegbewegingen af te geven. Naar onze mening is dat ook terecht, want het kan gewoon niet. Maar goed, we willen wel weten wat de minister nu van plan is."

Klein stapje

De afwijzing van deze vergunning is een klein stapje, maar nog niet het einde: "Het is zeker nog absoluut geen reden om de vlag uit te steken en de totale overwinning te vieren. Dat is op dit moment zeker niet het geval. Die vergunningaanvraag ligt er nu. Wij vinden dat hij moet worden afgewezen en we hopen dat de minister dat ook gaat doen. Als dat het geval is, ja dan hebben we echt een stap vooruit gemaakt, want dat zou betekenen dat Lelystad definitief niet opengaat."