Achterhoek

Ria springt in de bres voor de huisdieren in Oekraïne: 'Mijn hart huilt'

VORDEN - "Het liep compleet uit de hand", vertelt Ria klein Ikkink. Vorige week begon ze met een inzamelingsactie voor hulpgoederen voor Oekraïne, voor mens en dier. Inmiddels loopt het meer dan storm. "Hulp voor de mens is bijzonder belangrijk, maar we moeten daarbij niet de dieren vergeten. Wij zijn gek met onze huisdieren maar de liefde voor huisdieren heb je daar ook", aldus Ria.
"Het begon met het inzamelen van spullen voor dieren. Denk daarbij aan honden- en kattenvoer, maar het liep allemaal uit de hand", vertelt Ria. "Mensen kwamen met kleding en verzorgingsproducten omdat daar ook heel veel behoefte aan is. En er waren kinderen die tekeningen hebben gemaakt en die in de jassen hebben gestopt die naar Oekraïne gaan. Op de tekeningen staat in het Oekraïens de tekst: 'Stay save'. Dat vind ik geweldig".
Kijk hier naar de inzamelingsactie van Ria:
Ria springt in de bres voor de huisdieren in Oekraïne: 'Die moeten we niet vergeten'
Ria klein Ikkink ging samen met Ilonka Nijland aan de slag voor de dieren in Oekraïne. Ze kennen elkaar uit de hondenwereld. De twee werden ze geraakt door de beelden van mensen die met huisdieren die op de vlucht zijn. "Dan huilt mijn hart", vertelt Ria. Naast het feit dat ze in het verleden kittenopvang heeft gedaan, werkte ze ook al jaren in het dierenasiel in Zutphen. Dieren draagt ze dan ook een warm hart toe. Dus wilde ze in actie komen.

'Geen medicatie meer voor de dieren'

Oud-collega's hoorden van de inzameling van Ria en Ilonka en kwamen in actie. Bijna dagelijks komen ze spullen langsbrengen die ze hebben ingezameld. Maar ook particulieren weten hen te vinden. "Er komen ook mensen die vertellen dat hun hond is overleden en dat ze nog zakken met brokken over hebben, dat ontroert je", vertelt Ria.
"Ik heb kennissen in Oekraïne die vertellen dat er geen voer en medicatie meer is voor de dieren. Ik krijg beelden via hen waarin een paardeneigenaar zijn dieren naar het bos brengt en ze loslaat, in de hoop dat ze de bombardementen en beschietingen overleven. Daar wordt ik stil en emotioneel van. Iedere morgen ben ik blij dat ik weer berichten heb van de mensen daar dat ze nog in leven zijn", aldus Ria.

Naar Polen

Alle spullen die naar Ria worden gebracht worden door vrijwilligers zorgvuldig gesorteerd en gelabeld. Daarna gaat het in de vrachtwagen die naar Polen rijdt. Daar worden de hulpgoederen gescheiden en verder getransporteerd met kleiner vervoer naar verschillende locaties. Het gaat dan naar de dierenopvang, dierenasiels, dierenartsen en particulieren die veel honden hebben.

'We zamelen alles in'

"Wij zamelen alles in wat je maar nodig hebt als je je land ontvlucht", vertelt Ria. In Gelderland Helpt doen ze nog een oproep voor knaagdiervoer, hondenvoer en kattenvoer. Het liefst brokken, want blikken nemen veel ruimte in. "De vrachtwagen vertrekt binnenkort dus kom bij ons langs!".
Kijk hier voor meer informatie over de inzamelactie.