Gelderse Vallei

Barnevelders kruipen met slok op achter het stuur, gemeente en politie komen in actie

Alcohol in het verkeer groot probleem in Barneveld.
Alcohol in het verkeer groot probleem in Barneveld. © ANP
BARNEVELD - Het is al jaren een groot probleem in de gemeente Barneveld: drank. In alle lijstjes omtrent alcoholgebruik springt de gemeente, en ook de omliggende gemeentes Nijkerk en Scherpenzeel, ver boven de landelijke gemiddeldes uit. Vooral in het verkeer leidt dat niet zelden tot ongelukken, soms zelfs met dodelijk afloop tot gevolg. Om die negatieve trend een halt toe te roepen start de gemeente Barneveld samen met de politie dinsdag een tour langs bedrijventerreinen.
Neem op een doorsnee vrijdagmiddag een kijkje op een bedrijventerrein in Barneveld en grote kans dat je achter de voordeur op een vrijdagmiddagborrel stuit, waar de alcohol rijkelijk vloeit. "We weten dat alcoholgebruik na werk, maar soms ook tijdens werk, bij sommige bedrijven heel normaal gevonden wordt. Maar door deze actie proberen we ze de vraag te laten stellen: hoe gewoon is dit eigenlijk?", stelt een woordvoerder van de gemeente.
Ook burgemeester Jan Luteijn van Barneveld kroop achter het stuur, bekijk hier hoe hem dat af ging:
Burgemeester stapt in simulator met zogenaamde slok op

Veel ervaring met alcohol in het verkeer

Dat de gemeente en de politie iets willen veranderden, heeft alles te maken met de alarmerende cijfers over alcoholgebruik in het verkeer. Uit recent onderzoek blijkt dat 70 procent van de Barneveldse jongeren met een rijbewijs ervaring heeft met alcoholgebruik in het verkeer. En als het gaat om verkeersongevallen waar alcohol in het spel is, dan zit de gemeente op het dubbele aantal als je het vergelijkt met het landelijke gemiddelde.
De komende tijd gaan de politie en de gemeente daarom langs verschillende bedrijventerreinen waarin ze met werkgevers en werknemers gaan praten, maar ze ook aan den lijve willen laten ondervinden wat de problematiek precies behelst.

3D-tripping car

Door het gebruik van een speciale 3D-tripping car kunnen ze zelf ervaren hoe het is om onder invloed van alcohol of drugs te rijden. Daarmee zou de bewustwording rondom deelname aan het verkeer na bedrijfsborrels vergroot moeten worden.
Drie jaar geleden werd er door de jongerenraad in Barneveld al een campagne gestart om het alcoholgebruik in het verkeer terug te dringen. Dat heeft volgens de autoriteiten nog niet tot een noemenswaardige gedragsverandering geleid.
Omdat er ook regelmatig voorbeelden van drugslabs op bedrijventerreinen opduiken worden werknemers en werkgevers op de bedrijventerreinen ook bijgepraat over hoe ze dit soort praktijken kunnen herkennen op de terreinen waar ze werkzaam zijn. Drugscriminelen huren of kopen regelmatig panden op dit soort terreinen. Met de tour langs bedrijventerreinen neemt de politie ook een mobiele drugscontainer mee zodat ondernemers kunnen ervaren hoe zo'n lab er uitziet en ruikt. Daardoor zijn ze beter in staat verdachte situaties te herkennen.