Arnhem en omstreken

Last, noodzaak of kans? Renkum en Parenco zijn tot elkaar veroordeeld

De papierfabriek in Renkum grenst aan natuurgebieden.
De papierfabriek in Renkum grenst aan natuurgebieden. © Omroep Gelderland
RENKUM - Renkum wil af van de stankoverlast dat wordt veroorzaakt door papierfabrikant Parenco. De gemeente kan echter zelf niet ingrijpen, want de fabriek verplaatsen is onbetaalbaar. Tegelijkertijd levert de fabriek ook werkgelegenheid op. En mogelijk kan Parenco in de toekomst voor duurzame energie zorgen. Oftewel, de twee zijn tot elkaar veroordeeld.
De situatie levert levert kopzorgen op bij de lijsttrekkers van de lokale politieke partijen. Dat bleek maandag in het gemeenteraadsdebat van Omroep Gelderland, in samenwerking met RTV Connect. Ondanks dat alle partijen zagen dat Parenco hard werkt om de overlast te beperken, gaat het voor sommigen niet ver genoeg. Fedor Cuppen van D66 was duidelijk: "Als de fabriek in de huidige samenleving niet meer past, dan moet je hem durven te verplaatsen. Wij willen dat de fabriek daar verdwijnt."
Maar volgens Wouter Hoge van de VVD is dat onbetaalbaar. Tevens gaat de provincie over een mogelijke sluiting, niet Renkum zelf. Hoge vroeg zich af hoe de andere partijen dachten over de aanleg van een warmtenet. Op die manier wordt de energie die het bedrijf uitstoot ingezet voor de inwoners van Renkum.

Afhankelijk

Daniëlle van Bentem van Gemeentebelangen Renkum zag er wel heil in, want nu profiteert volgens haar vooral Wageningen ervan. "Ik wil dat onze warmte hier blijft", aldus de politica. Hoewel Eveline Vink van GroenLinks ook wel voorstander was van een warmtenet, zag ze wel een gevaar dat schuilt in een samenwerking met Parenco.
Daarbij haalde ze de huidige energiecrisis aan. "Dan maak je je wel afhankelijk", stelde Vink. "Wij willen ook een warmtenet, maar je moet wel een plan B, C en D hebben." Politici die in de aankomende regeerperiode in de gemeenteraad komen, zullen zich nog vaak over deze kwestie moeten buigen. Het is aan de inwoners van Renkum op 14, 15 en 16 maart om te bepalen wie dat worden.
Het debat terugkijken? Dat kan hier.