Gelderse Vallei

Tarinda werkt als vrouw in een mannenwereld: 'Ik ben niet onder indruk van haantjes'

Sergeant Tarinda Frijters.
Sergeant Tarinda Frijters. © Ministerie van Defensie
KOOTWIJK - Vrouwen in een mannenwereld. Daar gaat het boek 'Vrouwen in de frontlinie' over. Op de cover staat sergeant Tarinda Frijters uit Kootwijk. "Soms heb je te maken met schunnige opmerkingen."
Het boek over vrouwen bij de Nederlandse krijgsmacht verschijnt dinsdag, niet toevallig op internationale vrouwendag. "Het is een boek waarin vijftig militaire vrouwen van allerlei krijgsmachtdelen aan het woord komen en hun persoonlijke verhaal mogen doen over hun ervaringen bij Defensie", zegt Frijters.
Zelf vertelt ze in het boek: "Je krijgt veel aandacht als vrouw. Het is een echte mannenwereld en soms heb je te maken met schunnige opmerkingen. Er zijn haantjes bij die soms de grens opzoeken, maar ik heb door de jaren geleerd daar niet van onder de indruk te zijn. Ik heb me nooit onveilig gevoeld en merkte dat mannen in een groep je juist proberen te beschermen."

Traditioneel idee

Frijters denkt dat het ook niet zo snel zal veranderen. "Maar ik denk dat het wel belangrijk is om vrouwen te blijven uitlichten, want er heerst natuurlijk wel een taboe dat het echt een mannenwereld is, misschien een mannenberoep. En ik denk dat dat lang niet altijd zo is. Ik denk dat er genoeg stoere vrouwen zijn die het kunnen. En daarom vind ik het heel mooi dat het ook vandaag zo mooi samenkomt", vertelt ze op Radio Gelderland.
Juist nu zien we op televisie het beeld waarbij Oekraïense vrouwen vluchten en de mannen gaan vechten. Frijters begrijpt dat wel: "Dat is natuurlijk van vroeger uit al zo. Dat rolmodel wat je hebt. Vrouwen zorgen voor de kinderen en mannen vechten. Ik denk op zich dat daar ook niks mis mee is. Maar goed, ik denk dat het niet alleen voor mannen hoeft te zijn."

Tweede boek

Het boek is geschreven door Johan Kroes uit Wageningen. Het is zijn tweede boek over vrouwen in het leger: "Het eerste kwam tot stand toen ik persoonlijk speechschrijver was van de eerste vrouwelijke minister van Defensie: Jeanine Hennis. Ik raakte geïnteresseerd in het thema en vond dat heldenverhalen van vrouwen onderbelicht waren. Toen de tweede druk was uitverkocht, begon het weer te kriebelen."
Het boek wordt dinsdag aangeboden aan de huidige minister van Defensie: Kajsa Ollongren.