Rijk van Nijmegen

Stofwolk van ontplofte schoorsteen veroorzaakt overlast: 'Zonnepanelen en auto's zitten onder'

De instorting van de schoorsteen vanuit de lucht.
De instorting van de schoorsteen vanuit de lucht. © Omroep Gelderland
WEURT - Het was een mooi gezicht, het opblazen van de schoorsteenpijp van de oude elektriciteitscentrale in Nijmegen. Maar in Weurt zitten ze met de nasleep. De enorme stofwolk die ontstond na de ontploffing trok daarna over het dorp in de gemeente Beuningen. "Zonnepanelen en auto's zitten onder een dikke laag stof."
André Doets uit Weurt zoekt via Twitter contact met Engie, eigenaar van het elektriciteitscentraleterrein. Doets vindt dat Engie de schoonmaakkosten op zich moet nemen.
"De auto is nog niet zo erg, maar de zonnepanelen dat is een ander verhaal", zegt Doets. "Ik heb er twaalf op mijn dak liggen. Ik heb nog niet gecheckt wat dit betekent voor mijn inkomsten, maar ik neem aan dat dit minder is nu de zonnepanelen bedekt zijn met een laag stof. En regen zit er voorlopig ook niet aan te komen."
Bekijk hier de reacties van omwonenden:
Omwonenden reageren verontwaardigd op de stofwolk.

Gesprek van de dag

De stofoverlast is het gesprek van de dag, volgens André Doets. "Mijn dochter woont verder op in de straat. Daar hebben buren al de handen ineen geslagen om een schoonmaakbedrijf in te huren om de zonnepanelen schoon te maken."
Zelf de zonnepanelen verwijderen van de witte gloed, zit er volgens Doets niet in. "Ik woon in een huis van twee hoog met vliering en een schuin dak en daar liggen de zonnepanelen op. Daar kan ik zelf niet bij." Doets is nog in afwachting van een reactie van Engie over eventuele vergoeding van de stofoverlast.
Dinsdag laat Doets weten dat hij toch afziet van een tegemoetkoming in de kosten van het verwijderen van het stof. "Ik krijg terechte opmerkingen dat er in Oekraïne meer stof is en dat het geld harder nodig is voor de slachtoffers. Vandaar dat ik nu Engie oproep om een eventuele tegemoetkoming in de kosten te doneren aan giro 555."

Overlast wordt in kaart gebracht

Het energiebedrijf zegt in een reactie dat de overlast nu wordt geïnventariseerd. "Ondanks dat het neerhalen van de schoorsteen succesvol en veilig is verlopen begrijpen we dat het stof vervelend is voor de direct omwonenden. We brengen op dit moment in kaart waar het stof tot overlast heeft geleid om een oplossing te kunnen bieden."
Engie vraagt omwonenden die overlast ervaren contact op te nemen via centralegelderland@engie.com.
Zie ook: