Gelderland

Luchtalarm loeit ook hier, extra waarschuwing om onrust te voorkomen

Op social media wordt gediscussieerd of wel gepast is om het luchtalarm te testen in verband met de oorlog in Oekraïne.
Op social media wordt gediscussieerd of wel gepast is om het luchtalarm te testen in verband met de oorlog in Oekraïne. © ANP
ARNHEM - Zoals elke eerste maandag van de maand, klonk vandaag om 12.00 uur het luchtalarm in heel Nederland. Met het oog op de oorlog in Oekraïne kwam de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wel met een extra waarschuwing.
De NCTV merkte vanuit de veiligheidsregio’s dat er zorgen waren over de maandelijkse test. Mensen zouden kunnen schrikken van de sirene, nu er in Oekraïne een oorlog gaande is en daar regelmatig het luchtalarm afgaat. “Na overleg hebben we besloten om hier bij uitzondering extra over te communiceren”, aldus een woordvoerder.

Minder alert

Een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland laat weten dat er van meerdere kanten vragen binnenkwamen over het luchtalarm. “We kunnen ons voorstellen dat mensen er minder scherp op zijn, dan op een andere eerste maandag van de maand. Normaal gaat dat wat meer aan je voorbij”, zegt zij.
De waarschuwing voor de sirene van het NCTV werd massaal gedeeld. Alle veiligheidsregio’s in onze provincie besteedden er aandacht aan, maar ook heel veel gemeenten maakten hun inwoners er op attent om onrust te voorkomen.

Geen test na aanslag

Het was volgens de woordvoerder van de NCTV geen optie om de test een maand over te slaan. “Dat doen we alleen bij zwaarwegende redenen, bijvoorbeeld in het kader van de openbare orde en veiligheid. Stel dat er net een aanslag is geweest, dan gaan we niet om 12 uur het luchtalarm testen.”
Als voorbeeld wijst ze op de tramaanslag in Utrecht van drie jaar geleden. “Als dat op de eerste maandag van de maand was gebeurd, hadden we de test overgeslagen.” Veiligheidsregio’s kunnen volgens haar zelf besluiten om van de test af te zien, maar dat is deze maandag niet aan de orde.
Wat als het luchtalarm echt afgaat?
Is het niet de eerste maandag van de maand en gaat de sirene? Ga dan naar binnen, sluit ramen en deuren en luister naar de rampenzender. In onze provincie is dat Omroep Gelderland. Soms waarschuwt de overheid via geluidswagens. Ook vind je informatie op internet. Lees hier meer over wat je moet doen als het luchtalarm afgaat.