Gelderse Vallei

Eerste 500 Oekraïners vinden rust in Harskamp: 'Ons huis is gebombardeerd'

Oekraïense vluchtelingen in Harskamp.
Oekraïense vluchtelingen in Harskamp. © Omroep Gelderland
HARSKAMP - De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn vanuit Ter Apel gearriveerd in de kazerne in Harskamp. Zondagavond waren er zo'n 470 vluchtelingen ondergebracht.
Martijn van den Heuvel van het Rode Kruis vertelt maandagochtend vroeg dat meer vluchtelingen onderweg zijn: "We verwachten er nog meer vandaag. Er is nog een bus onderweg." Het totaal aantal vluchtelingen komt dan rond de 500 uit.
Kijk hier hoe het er aan toegaat in Harskamp:
Eerste 500 Oekraïners vinden rust in Harskamp

Rust is alles

Buiten de poort van de kazerne staat Van den Heuvel de verslaggever van Omroep Gelderland te woord: "Rust is het allerbelangrijkst, vandaar dat we buiten de poort staan op dit moment. Deze mensen hebben natuurlijk verschrikkelijk veel meegemaakt. Het allerbelangrijkste is dat ze nu een veilige plek en rust hebben. En dat is wat we ze proberen te bieden, om rust en comfort terug te vinden."
Martijn van den Heuvel van het Rode Kruis.
Martijn van den Heuvel van het Rode Kruis. © Omroep Gelderland
Toen in augustus vorig jaar de Afghaanse vluchtelingen kwamen, was er wat protest, maar dat veranderde snel, zag Van den Heuvel: "We hebben daarna heel snel gezien dat de mensen in het dorp ontzettend zijn gaan helpen. En eigenlijk zien we dat verwelkomen nog steeds: mensen uit Harskamp die zijn gaan helpen bij het Rode Kruis, vrijwilliger zijn geworden. En nu ook hier in deze situatie helpen."

Huis platgebombardeerd

Terwijl de verslaggever van Omroep Gelderland voor de poort wacht, komt ze op de vroege maandagochtend ook al een aantal vluchtelingen tegen. Een vluchteling uit Charkov vertelt: "Ons huis is gebombardeerd en is helemaal weg. Het is er erg gevaarlijk. Ik ben met mijn kinderen gevlucht. Ik heb bijna niet geslapen. Het is goed in Harskamp. Het is beter dan in Charkov."
Ook gaan er drie jongemannen een stukje hardlopen. Ook zij vertellen hun verhaal in het Engels: "Het is erg verschrikkelijk wat er nu gebeurt in Kiev. Ik ben mijn goede vriend verloren. Ons verblijf hier is goed. Nederland heeft ons warm verwelkomd. Ze geven ons onderdak, eten. We hebben nu rust."
In Harskamp is plek voor zo'n 950 vluchtelingen uit Oekraïne.