Gelderland

Koudste nacht van het jaar gemeten, hier was de strengste vorst

Op weerstation Deelen werd -6,6 graden gemeten.
Op weerstation Deelen werd -6,6 graden gemeten. © ANP
DEELEN - Het is deze maandagochtend flink krabben geblazen. Op weerstation Deelen, vlak bij Arnhem, werd afgelopen nacht liefst 6,6 graden onder nul gemeten. Daarmee was het de koudste nacht van het jaar.
Deelen was de koudste plek van ons land. Het gaat om de temperatuur op anderhalve meter van de grond, de gebruikelijke waarnemingshoogte. De laatste nacht dat het zo koud was, was op tweede kerstdag. “Daarna begon het nieuwe jaar met 15 graden. Sinds die tijd is het niet zo koud geweest”, zegt meteoroloog Johnny Willemsen.
In het Brabantse Volkel werd de laagste temperatuur aan de grond gemeten. Daar daalde het kwik afgelopen nacht op 10 centimeter hoogte tot -10,4 graden. De kou is afkomstig uit het oosten.

Kwik gaat omhoog

De komende dagen blijft het ’s nachts vriezen, in ieder geval tot donderdag. Normaal gesproken is het rond deze tijd zo’n 2 graden boven nul, zegt Willemsen. “De komende nacht is -3 of -4 graden heel goed mogelijk.”
De temperatuur gaat geleidelijk omhoog, ook overdag. Maandag wordt het zo’n 7 tot 8 graden. “Dinsdag wordt het een graad of 10, woensdag kan het 13 of 14 graden worden”, aldus de weerman.