Noord-Veluwe

Opnieuw gedoe om geluidsoverlast van muziekveldje in Ermelo

Het veldje waar nu 5 keer per jaar wat meer lawaai gemaakt kan worden
Het veldje waar nu 5 keer per jaar wat meer lawaai gemaakt kan worden © Omroep Gelderland
ERMELO - Opnieuw is er gedoe over geluidsoverlast van een evenemententerrein in het centrum van Ermelo. Besloot de gemeenteraad vorig jaar nog dat het geluidsniveau naar beneden moest, nu hebben ze die beslissing deels teruggedraaid. Vijf keer per jaar mag er toch iets meer lawaai gemaakt worden op het veldje. Maar nu voelen omwonenden zich door de politiek in de steek gelaten.
De discussie gaat om evenemententerrein 't Weitje in Ermelo. In 2021 werd besloten dat de evenementen die er worden gehouden, niet harder mogen dan 70 decibel. Dat is ongeveer zo hard als een vaatwasser of een doorspoelende wc. Nu is dat dus voor een deel teruggedraaid.
Tot groot ongenoegen van omwonenden. "We zitten hier 500 meter van 't Weitje af", zegt Jan Minderhoud. "Dat lijkt heel ver, maar als er een feest is met een harde beat, dan hoef ik om elf uur niet op mijn bed te gaan liggen. Want ik dreun dan mijn slaapkamer hier uit."
Tekst gaat verder na de video:

Boos

Met name het feit dat de politiek een eerder genomen beslissing weer terugdraait zit Jan niet lekker. "Nog voordat het beleid enige kans van uitvoering heeft gehad komt er een motie tussendoor dat het toch weer anders moet. Nou, dat heeft mij echt verbaasd en daar ben ik ook een beetje boos over. Dat is toch vreemde gang van zaken."

Blij

Ondernemers zijn juist blij dat er iets meer mag. IJme Woensdrecht organiseert feesten en evenementen. Hij legde eerder al uit dat je met 70 decibel vrijwel niets kan. Dat de beslissing deels terug is gedraaid stemt hem juist vrolijk: "Zeker. Nu kunnen we gewoon weer feest te geven. Het zijn er maar 5 per jaar, maar daar gaan we een groot succes van maken. Iedereen is happy.
Hij toont begrip voor de criticasters, maar stelt dat die beduidend in de minderheid zijn. "We snappen dat de tegenstanders zich overrompeld voelen, maar het zijn maar weinig mensen. Heel het dorp wil graag een feest in de zomer."

Woongebied

"Ik ben ook jong geweest", erkent Jan Minderhoud. "En dan kwam ik in het café en daar zat ik ook in de muziek, maar die was nog niet zo hard als nu. Het is mijn uitgangspunt en ook van anderen dat een dreunende beat niet in een woongebied thuis hoort."
Volgens hem kan het prima ergens anders. "Dan moet je ook een andere locatie zoeken. Afgezien van het feit dat je af kan vragen of het voor de feestganger zelf wel gezond is, maar dat is een andere discussie."
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. In Ermelo organiseert de gemeente echter zelf een debat. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kom dan om 19.30 uur naar het lijsttrekkersdebat in de theaterzaal van De Dialoog, of kijk om 19.45 mee op www.ermelo.nl/kijkmee. Hier is het debat na afloop ook terug te kijken.
Zie ook: GLD Stemt