Rijk van Nijmegen

Benefietweekend concertgebouw levert 25.000 euro op voor Oekraïne

Het hele benefietweekend, met op zondag een concert, leverde 25.000 euro op.
Het hele benefietweekend, met op zondag een concert, leverde 25.000 euro op. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen heeft dit weekend 25.000 euro ingezameld voor Oekraïne. Zondag werd tijdens een muzikaal programma onder meer muziek gespeeld van Oekraïense componisten, zoals Arkady Filippenko en Siergiej Bortkiewicz.
“Dit is het gevoel van machteloosheid delen”, zegt een bezoeker. “We zijn inderdaad machteloos. Wat kunnen we doen? We kunnen hoogstens de mensen helpen en hopelijk komt er ooit toch een oplossing, want dat gun ik de mensen van harte”, vult een andere bezoeker aan.
Bekijk hier de beelden van het concert:
Benefietweekend levert 25.000 euro op voor Oekraïne

'Ze willen vechten'

De mensen in de zaal voelen erg met de mensen in Oekraïne mee. “Ik heb ook wel vrienden in Oekraïne waarmee ik contact heb. Dus ja, er is een stukje machteloosheid. Ik heb gezegd dat ze altijd welkom zijn om bij mij te komen, maar ze willen vechten. Ze zijn er klaar voor. Daar heb ik bewondering voor, ik ben trots, maar ik heb ook angst natuurlijk.”

Russische violist

Ook Alexei Pevsner, violist bij trio Borromeo, heeft zorgen. “Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik kom oorspronkelijk uit Rusland.” Hij wil zijn steun laten blijken. “De boosheid is groot bij iedereen. Ik ben ook boos op mijn oud-landgenoten. Ik moet het een plek geven, maar dat kan ik eigenlijk niet.
Zaterdag trad Diederik van Vleuten op in het concertgebouw met zijn voorstelling Moedig voorwaarts. Het hele weekend heeft 25.000 euro opgeleverd. Na aftrek van de betaling voor de artiesten, gaan de opbrengsten van beide voorstellingen volledig naar giro 555. Een kaartje voor het concert was gratis, maar mensen werden aangemoedigd een donatie te doen. Donaties die direct naar Giro555 gingen komen nog eens boven dat bedrag 25.000 euro op.
Dit weekend was een voorproefje op de landelijke actiedag die morgen 7 maart wordt gehouden. De landelijke en regionale media komen morgen gezamenlijk in actie voor Giro 555. Ook Omroep Gelderland doet mee aan 'Samen in Actie voor Oekraïne', onder andere met reportages en livegesprekken.