Gelderland

'Belachelijke en nutteloze snelheid', Gelderlanders klaar met 100 km/u

Het grootste deel van de stemmers wil weer terug naar 130 km/uur.
Het grootste deel van de stemmers wil weer terug naar 130 km/uur. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Gelderlanders willen weer harder rijden. Als we tenminste af kunnen gaan op de uitkomsten van de poll die Omroep Gelderland hield op Facebook over de maximumsnelheid. Van de ruim 3700 mensen die op zondagmiddag hadden gereageerd gaven ruim 3200 mensen aan overdag weer terug te willen naar de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur.
De poll werd gehouden in het kader van de landelijke 'Dag van de Maximumsnelheid' van Veilig Verkeer Nederland. Uit de reacties bleek dat niet iedereen even strikt omgaat met die maximumsnelheid.
"130 km/uur was een fatsoenlijke snelheid. Ik moet zeggen dat ik me er best wel redelijk aan hield, ik hoef niet per se zo te racen. Maar sinds die belachelijke en totaal nutteloze 100 km/uur overdag is ingesteld, trek ik me niets meer aan van de maximumsnelheid", laat Tonny in zijn commentaar weten. Mariette zegt: "Ik ben net terug uit Oostenrijk en heb vooral 140/ 150 km/uur kunnen rijden in Duitsland. Harder hoeft niet. Blij dat het daar kan."

'100 km/uur voor woningbouw in het Westen'

In maart 2020 ging de maximumsnelheid overdag in Nederland naar beneden van 130 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur. Het was één van de compenserende maatregelen die werden ingevoerd tegen de hoge stikstof uitstoot. Het moest er bijvoorbeeld voor zorgen dat de bouw van nieuwe woningen en bedrijven niet stil kwam te liggen.
Uit de reacties is op te maken dat sommigen hier nog steeds niet blij mee zijn. "Allemaal 100 km/uur rijden, zodat er in het Westen gebouwd kan worden. Volgens een papieren tijger uit Den Haag. En hier kunnen onze eigen kinderen geen huis kopen of huren. Want hier wordt amper betaalbaar of sociaal gebouwd. Belachelijk", reageert Gerbert.
Tegenwoordig met die brandstof prijzen lijkt mij het verstandig om 100 km/uur te rijden
Een kleine 500 mensen gaven aan de huidige 100 kilometer per uur overdag prima te vinden. 40 mensen lieten weten dat wat hen betreft de snelheid zelfs nog verder omlaag mag naar 80 kilometer per uur.
Dat niet iedereen per se weer harder wil rijden, blijkt ook wel uit de toegevoegde commentaren. De hoge brandstofprijzen spelen daarbij ook vaak een rol. "Bij 95 km/uur rijdt mijn auto het zuinigst, kijkend naar de huidige benzineprijs", schrijft Reinier. Raymond: "Met die brandstofprijzen lijkt mij het verstandig om 100 km/uur te rijden."

Veiligheid is discussiepunt

Over de veiligheid van 100 kilometer per uur wordt nog wel eens getwist in de reacties bij de poll. "Ik merk vooral dat sinds we 100 km/uur rijden, bestuurders vaak andere dingen gaan doen dan op het verkeer letten. Ook als je lange einden rijdt, vind ik het persoonlijk vermoeiender rijden", zegt Casper. "Ik raak steeds vaker de vangrail of andere weggebruikers omdat ik in slaap val", vult Michel met een knipoog aan. Roxane: "Hoop oprecht dat ze het gaan ophogen, want 100 km/uur is veel vermoeiender op een langere afstand."
Het verschil in snelheid leidde ook tot gevaar
"Toch moet ik zeggen dat, toen we 130 km/uur mochten overdag, er veel sprake was van verschil in snelheid en dat leidde ook tot gevaar", bepleit Sabine. Rob vindt 100 km/uur ook veiliger en hij heeft nog meer argumenten om de snelheid te houden zoals deze nu is: "In Nederland heeft het geen enkele zin om een hogere maximale snelheid dan 100 km/uur aan te houden. Ook al kun je sommige stukken harder rijden, je doet bijna altijd net zo lang over de afstand. Je nettowinst is dan uiteindelijk drie of vier auto´s. Dat alles ten kostte van fors meer brandstofverbruik, uitstoot van vervuilde lucht en fijnstof van banden, aanzienlijk meer en ernstiger ongevallen en veel meer stress op de weg."