Gelderland

Omroep Gelderland in teken van Oekraïne tijdens actiedag Giro555

De normaal drukke hoofdstraat in het Oekraïense Tsjernihiv is bezaaid met brokstukken door explosies.
De normaal drukke hoofdstraat in het Oekraïense Tsjernihiv is bezaaid met brokstukken door explosies. © Sander de Vries
ARNHEM - De landelijke en regionale media komen maandag 7 maart gezamenlijk in actie voor Giro555. Ook Omroep Gelderland doet mee aan 'Samen in Actie voor Oekraïne', onder andere met reportages van verschillende initiatieven en persoonlijke verhalen.
De oorlog in Oekraïne veroorzaakt veel humanitair leed, daarom houdt Giro555 morgen een landelijke actiedag. In Oekraïne en de omringende landen hebben miljoenen mensen humanitaire hulp nodig als gevolg van de Russische invasie. Meer dan 1 miljoen mensen zijn het land inmiddels ontvlucht.
De elf samenwerkende hulporganisaties van Giro555 bieden hulp, zowel in Oekraïne als in aangrenzende landen. Onder andere met onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Mensen kunnen geld doneren. Tot en met zaterdag is er al 16,2 miljoen euro opgehaald.

Harskamp

Maandag 7 maart komen de landelijke en de regionale media gezamenlijk in actie. Ook Omroep Gelderland doet de hele dag mee op radio, televisie, internet, de nieuwsapp en de verschillende sociale mediakanalen.
Zo zijn we ’s ochtends en ’s middags in Harskamp, waar afgelopen week al de eerste vluchtelingen uit Oekraïne werden ondergebracht. We doen verslag van de verschillende acties die in de provincie worden georganiseerd en we praten met partijen als het Rode Kruis en het COA en mensen die bijzondere initiatieven hebben opgezet.
Op Radio Gelderland zijn persoonlijke verhalen van Oekraïense vluchtelingen te horen en staat de muziek in het teken van Giro555.