Rijk van Nijmegen

Oud zeer komt naar boven in debat van Berg en Dal

Ten Westeneind (l) en Bakker (r) botsten met elkaar in het gemeenteraadsdebat.
Ten Westeneind (l) en Bakker (r) botsten met elkaar in het gemeenteraadsdebat. © Omroep Gelderland
MILLINGEN AAN DE RIJN - De bundeling van meerdere lokale partijen naar LOKAAL! Berg en Dal en Kernachtig Groesbeek wordt met argusogen bekeken door de lokale fracties van landelijke partijen. Het CDA en LOKAAL! botsten met elkaar in het gemeenteraadsdebat van Omroep Gelderland, in samenwerking met Omroep Berg en Dal. Enkele oude wonden bleken nog niet geheeld.
Het debat was nog niet goed en wel begonnen toen Wim Bakker van het CDA en Alex ten Westeneind van LOKAAL! Berg en Dal felle woorden over tafel lieten vliegen. Zo gaf Bakker aan 'angstig' te zijn van de interne verschillen in de partij. "Ik heb alleen maar tegenstrijdige stemmingen gezien in die partij." Hij haalde daarbij een voorbeeld van een stemming aan, waarbij een raadslid volgens hem tegen stemde om maar tegen te stemmen.
Dat schoot bij Ten Westeneind in het verkeerde keelgat. "Ik vind het jammer dat u op de man gaat spelen in het verleden", trok hij van leer. Volgens hem werd een lokale partij door het CDA buitenspel gezet tijdens de formatie vier jaar geleden. De manier waarop dat toen gegaan is zat hem nog steeds niet lekker. "Jonge jonge, wat zijn we een stoere partij zeg", sneerde hij richting Bakker.

Op de inhoud

Maar ook inhoudelijk stonden de twee letterlijk en figuurlijk tegenover elkaar in het debat. Bijvoorbeeld over de woningcrisis. Bakker opperde een plan om als gemeente grond op te kopen, om die dan niet te duur weer te kunnen verkopen aan starters. Het leverde een hoonlachje op van Ten Westeneind. "Waar dan?", vroeg hij fel. "Wie verkoopt zal toch aan de projectontwikkelaar willen verkopen, want het is altijd geld gedreven."
Wat Bakker ook opperde, het kon op weinig sympathie van Ten Westeneind rekenen. Een wethouder voor verenigingen, een ander plan van het CDA, zag hij ook allerminst zitten. Volgens Bakker hadden beide partijen het goed voor met de verenigingen in de gemeente. "We hoeven hier geen strijd om te voeren." Dat was aan dovemansoren gericht. Ten Westeneind: "Je zit helemaal niet in de verenigingen. Alleen in de muziek."
Alle partijen kwamen uitgebreid aan het woord. Middels vragen van de twee debatleiders gaven zij hun meningen over meerdere thema's in de gemeente.
Het debat terugkijken? Dat kan hier.