Gelderland

Coronavirus laait weer op en 'de echte piek moet nog komen'

Er klonken al waarschuwingen voor meer besmettingen door carnaval.
Er klonken al waarschuwingen voor meer besmettingen door carnaval. © ANP
NIJMEGEN - De coronacijfers stijgen weer na een periode van daling. De stijging is het gevolg van een combinatie van versoepeling van de coronamaatregelen, carnaval en terugkerende wintersporters, zegt internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers van het Nijmeegse Radboudumc.
Het RIVM noteert vrijdag 8458 nieuwe besmettingen in Gelderland. Dat is het hoogste aantal in drie weken tijd. Het instituut meldt landelijk 68.345 nieuwe coronagevallen. Voor een stijgende aantal besmettingen als gevolg van carnaval klonken al eerder waarschuwingen.

'Echte piek moet nog komen'

Bleeker-Rovers voegt daaraan toe dat de versoepelingen van 25 februari én wintersporters ook een rol spelen. "De echte piek door terugkerende wintersporters moet nog komen", aldus de arts.
Zij waakt voor het 'vertekende beeld' dat de omikronvariant van corona weinig méér is dan een mild griepje. "Van zieke medewerkers van het Radboudumc geeft een aanzienlijk deel aan flinke klachten te hebben, zoals koorts en hoofdpijn." Het ziekenhuis sprak deze week van een recordaantal besmettingen onder medewerkers.
Een mogelijke nieuwe coronapiek kan uiteindelijk ook kwetsbaren weer treffen, waarschuwt Bleeker-Rovers. "Als in de zorg bovendien veel personeel uitvalt, kan dat weer leiden tot uitgestelde zorg, en dat is voor niemand goed. Verder zal het leiden tot meer gevallen van long covid."

Minder druk in het ziekenhuis

Vooralsnog leiden de oplopende besmettingscijfers niet tot grotere drukte in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is landelijk voor het eerst sinds afgelopen oktober onder de 150 gedoken. In totaal liggen er nog 1391 mensen met een coronabesmetting in de ziekenhuizen.