Rijk van Nijmegen

Hier worden bekladdingen ingelijst: ‘Het is vandalisme, maar ook kunst’

De Lindenberg heeft graffiti bekladdingen getransformeerd tot expositie
De Lindenberg heeft graffiti bekladdingen getransformeerd tot expositie © Cultuurhuis de Lindenberg
NIJMEGEN - Al tientallen keren is het cultuurhuis de Lindenberg in Nijmegen beklad met graffiti. In plaats van weer duizenden euro’s uit te geven aan schoonmaakkosten, is besloten de recente bekladdingen te laten staan en te transformeren tot openluchtexpositie.
“Het laten verwijderen kost ons per keer zo’n 3000 euro en er komt vrijwel meteen iets nieuws op. Daarnaast zien we het ook wel als een uiting van kunst en cultuur, dus het past ook wel weer bij wat we zijn en wat we doen”, vertelt Lotte Wijfje van de Lindenberg.

Artiest onbekend, titel onbekend

Al snel werd besloten de bekladdingen niet alleen te laten staan, maar zelfs te omarmen als kunstvorm. “We hebben er lijsten omheen gehangen en er een openluchtexpositie van gemaakt. Ook hebben we er bordjes bij gehangen, zoals je ook in musea ziet. Normaal gesproken staat daar de titel op, de naam van de artiest, het jaartal en wat het werk is. Wij weten natuurlijk bijna niks. Dus bij ons staat op de bordjes artiest onbekend, titel onbekend en het werk omschreven als verf op baksteen.”
De Lindenberg heeft graffiti bekladdingen getransformeerd tot expositie
De Lindenberg heeft graffiti bekladdingen getransformeerd tot expositie © Cultuurhuis de Lindenberg
Het liefst ziet het cultuurcentrum dat de anonieme kunstenaars zich kenbaar maken. “We zouden het heel leuk vinden als ze zich bij ons melden, zodat we hun naam op het bordje kunnen zetten. En dan krijgen ze de eer die hen toekomt, net als in een museum.”

Geen vrijbrief

De reactie op de bekladdingen was niet direct zo positief. “Dan tref je het ’s ochtends weer aan en denk je: moet dat nou? In eerste instantie waren we boos, want het is vandalisme. We hebben er niet om gevraagd. Maar we hebben besloten er iets leuks van te maken, dus op dit moment zijn we niet meer boos.”
Wel benadrukt Wijfje dat de ludieke actie geen vrijbrief is om de rest van het gebouw ook te bekladden. “Hoe het er nu uitziet is niet hoe we het zelf zouden doen. We willen juist hiermee het signaal geven dat ongevraagd graffiti op het pand spuiten niet de bedoeling is.”

Creatieve ideeën welkom

Het cultuurhuis nodigt mensen die graag met graffiti werken uit om contact op te nemen. “Wij zouden het heel fijn vinden als iemand met een leuk, creatief idee komt om de Lindenberg nog mooier te maken. Dan kunnen we meedenken en kijken wat er mogelijk is.”
Inmiddels zijn vier bekladdingen op het pand omlijst. De komende periode volgen er meer. Omdat de kunstwerken aan de buitenkant van het pand zitten, is de openluchtexpositie natuurlijk dagelijks gratis te bezoeken.