Rijk van Nijmegen

Woningnood in Nijmegen blijft ongekend groot, plan voor 7500 nieuwe huizen

Bouwput Hof van Holland, een nieuwe woonwijk in aanbouw in Nijmegen-Noord.
Bouwput Hof van Holland, een nieuwe woonwijk in aanbouw in Nijmegen-Noord. © ANP
NIJMEGEN - De VVD in Nijmegen heeft vrijdag een plan gepresenteerd om 7500 huizen te bouwen in de stad. Lijsttrekker Maarten Bakker presenteerde zijn plan - geheel bescheiden 'Plan Bakker' genoemd - in het tv-programma Gelderland Stemt van Omroep Gelderland. De schop moet in de grond.
In geen enkel andere stad in Gelderland is het tekort aan woningen zo groot als in Nijmegen, de grootste stad van onze provincie. Nijmegen staat in de landelijke top drie van gemeenten met de grootste woningnood. Er is een tekort van tienduizend woningen, bleek eerder uit onderzoek.

Wel of niet bouwen op Veur-Lent?

De VVD heeft zes locaties in gedachten voor nieuwe woningen: Het Hamerstuk, de V&D en de Hema, Veur-Lent, het Joris Ivensplein, Lindenberg, Mariënpoort en Molenpoort. Verder wil de partij dat de campus van de Radboud Universiteit herontwikkeld wordt.
Wonen is het grootste thema van de gemeenteraadsverkiezingen, volgens de kiezers die de Omroep Gelderland-enquête hebben ingevuld. Liefst 60 procent van hen noemt Wonen als één van de drie belangrijkste thema's. De nummer twee en drie zijn natuur en klimaat (43 procent) en veiligheid (35 procent).
Lijsttrekker Michelle van Doorn van de Partij voor de Dieren wil juist niet dat er op Veur-Lent verder gebouwd gaat worden. "Op dit stadseiland kun je juist de wind door je haren laten gaan, een prachtstuk groen zo dicht bij de stad. Er staan al woningen, want de coalitie heeft daar al gebouwd en ook VVD'er Bakker ziet daar nog bouwkansen."

15.000 huizen

Wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) is namens het dagelijks bestuur van de stad verantwoordelijk voor woningbouw. De afgelopen vier jaar zijn er circa 3200 woningen gebouwd, maar het is niet genoeg, erkent hij. "We moeten groeien naar vijftienhonderd tot tweeduizend woningen per jaar. Vorig jaar was een topjaar: er zijn tweeduizend kavels verkocht. Maar er wacht nog een enorme opgave. Het doel is tot 2030 zeker vijftienduizend huizen te realiseren."
De drie deelnemers aan het debat en presentator Linda Geerdink.
De drie deelnemers aan het debat en presentator Linda Geerdink. © Omroep Gelderland
Bakker (VVD) vindt dat de coalitie steken heeft laten vallen. "Feit blijft dat er een tekort is van tienduizend wonen en dat is alleen maar opgelopen. Het is nu tijd om aan te pakken. De top drie steden met de hoogste woningnood in Nederland wordt geregeerd door linkse partijen", zegt de liberaal. "We moeten nu eerst inzetten op seniorenwoningen en starterswoningen, want daar is de meeste behoefte aan.''

Optoppen en aanhoeken

Michelle van Doorn van de Partij voor de Dieren wil op haar beurt inbreiden in de stad. Oftewel uitbreiden binnen de stadsgrenzen. Optoppen (bovenop bebouwing bouwen) en aanhoeken (aan bebouwing bouwen), zonder opoffering van groen. En ze wil lege bedrijfspanden en winkelpanden geschikt maken om te wonen, zo liet ze weten in de uitzending van Gelderland Stemt.

Populair

Vergunst benoemde de populariteit van zijn stad. "Mensen willen graag in Nijmegen wonen. Er zijn ook zevenduizend nieuwe banen en we hebben goede scholen, dus we groeien."
Van Doorn vindt dat groei niet extra gestimuleerd moet worden. "Dat is wel waar het college de afgelopen jaren op heeft ingezet. Hierdoor is het tekort aan woningen alleen maar toegenomen. We moeten eerst kijken naar de behoeftes van onze eigen bevolking voordat we gaan inzetten op groei."
De uitzending terugkijken? Dat kan hier:
GLD Stemt