Gelderland

Gelderland moet 6000 Oekraïners opvangen, zoektocht naar locaties in volle gang

Alle 25 veiligheidsregio's moeten tweeduizend Oekraïners opvangen. Dit is een opvang in Waddinxveen.
Alle 25 veiligheidsregio's moeten tweeduizend Oekraïners opvangen. Dit is een opvang in Waddinxveen. © ANP
ARNHEM - De drie Gelderse veiligheidsregio's bevestigen dat zij uit Den Haag het verzoek hebben gekregen om ieder opvang te regelen voor tweeduizend vluchtelingen uit Oekraïne. In heel Gelderland gaat het dus om zesduizend vluchtelingen. "We zijn meteen met de voorbereidingen begonnen", klinkt het.
Het kabinet wil dat elk van de 25 veiligheidsregio's in ons land opvangplekken regelt voor Oekraïense vluchtelingen. De helft van de tweeduizend vluchtelingen per regio moet al "op korte termijn" terecht kunnen. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid na overleg met het Veiligheidsberaad.

Harskamp

"We zijn meteen begonnen met inventariseren, zegt de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Het is echter nog te vroeg om al locaties te noemen waar opvang mogelijk is. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland meldt ook meteen aan de slag te zijn gegaan.
De regio Gelderland-Midden geeft daarnaast aan dat de opvang gaat in overleg met gemeenten. In Harskamp is al plek voor maximaal 950 mensen. Op de kazerne daar arriveerden donderdag de eerste Oekraïners.