Achterhoek

Met volle bussen richting Oekraïne: 'We weten niet wat we daar aantreffen'

Vijf Doetinchemse vrijwilligers gaan op weg met hulpgoederen voor Oekraïense vluchtelingen.
Vijf Doetinchemse vrijwilligers gaan op weg met hulpgoederen voor Oekraïense vluchtelingen. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Vanuit Doetinchem zijn vrijdagochtend vrijwilligers vertrokken richting de Pools-Oekraïense grens om spullen te brengen voor gevluchte Oekraïense gezinnen. Via een inzamelingsactie hebben inwoners de afgelopen dagen artikelen ingezameld die vluchtelingen uit Oekraïne goed kunnen gebruiken.
“We zijn begonnen met donaties aan het Rode Kruis, maar toen hadden we zoiets van: kunnen we niet wat meer doen?”, vertelt vrijwilliger Govert-Jan Pontier. Binnen een korte tijd werd een inzamelingsactie op poten gezet, die vrij snel ook behoorlijk groot is geworden. “We dachten eerst aan een paar dozen die we zelf naar een distributiepunt wilden brengen, maar vervolgens kwam dit punt tot stand waar mensen massaal hun spullen hebben ingeleverd.”
De actie liep behoorlijk uit de hand:
Doetinchemse hulpactie voor Oekraïense vluchtelingen onderweg naar Poolse grens
Zo zijn er artikelen als tandpasta, luiers, medicijnen, slaapzakken en eten en drinken ingezameld voor ongeveer 140 gevluchte Oekraïense gezinnen. “We hebben contact met iemand in Polen en daar is een school waar mensen nu worden opgevangen”, zegt Pontier. “Daar zijn nog geen spullen naartoe gebracht.”

'We weten niet wat we aan gaan treffen'

Volgens Pontier zitten ze daar te springen om hulpgoederen: “Het ligt vlak bij de Oekraïense stad Lviv, dus er zullen de komende tijd nog veel meer mensen daar aankomen. Hopelijk zijn we op tijd.”
Als het meezit hopen de vrijwilligers vannacht in Polen aan te komen om de spullen daar af te leveren. “Dat is best spannend”, vertelt Pontier. “We weten niet wat we daar gaan aantreffen. Tegelijkertijd geeft het ons wel een ‘drive’ als je de beelden op tv ziet. Dan heb je wel zoiets, hier moeten we wat voor doen.”