Rivierengebied

Bijna 38.000 bomen geplant in westelijke Betuwe

De aanplant van bos in de westelijke Betuwe.
De aanplant van bos in de westelijke Betuwe. © SRC
CULEMBORG - Staatsbosbeheer heeft deze winter 37.650 bomen in het westelijke puntje van de Betuwe geplant. Dat meldt mediapartner SRC. De aannemer heeft deze week bij Culemborg de laatste elzen in de grond gestoken aan de Molenkade, niet ver van de A2.
“Steeds meer mensen en organisaties zien het belang van bossen en bomen in”, zegt Linde Gommers van Staatsbosbeheer. Bomen dragen bij aan het terugdringen van broeikasgassen. In 2050 moet Nederland 95 procent minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990. Het doel voor 2030 is 49 procent minder.
De grootste locatie voor nieuw geplant bos is 9,6 hectare groot en bevindt zich aan de Kooiweg Oost in het Beesdse veld bij Culemborg. Daar zijn bijna 20.000 nieuwe bomen geplant, waaronder zomereiken, haagbeuken, hazelaars, populieren en meidoorns.

Nieuw bos langs de A2

Verderop bij knooppunt Deil moet de komende jaren een bos ontstaan met bijna 13.000 bomen. Vanaf de A2 is sinds kort een hoog raster te zien dat het jonge bos de eerste jaren beschermt tegen foeragerende reeën. Dit nieuw aangeplante bos ligt in natuurgebied ’t Broek en is 4,5 hectare groot.
De komende jaren zien deze bomen er nog uit als sprieten. Na een jaar of tien zullen ze op een bos gaan lijken, zegt Gommers. “De eerste uitdunning van de bossen is na ongeveer vijftien jaar gepland. Dat is afhankelijk van hoe de bossen zich ontwikkelen.”

Diversiteit

Diversiteit is het toverwoord, legt ze uit. “Door het planten van een groot aantal verschillende boom- en struiksoorten is het bos veerkrachtig en beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering en daarmee ook tegen bijvoorbeeld insectenplagen. Bovendien is het aantrekkelijk voor dieren, planten en mensen. We planten hier op kleigrond, die in deze natte periode vaak moeilijk begaanbaar is voor machines."
Rijk en provincies hebben de ambitie uitgesproken om het Nederlandse bos tot 2030 met 10 procent (37.000 hectare) te laten toenemen. Gommers: "Dit is de directe aanleiding voor Staatsbosbeheer om landelijk 5000 hectare bos aan te leggen. In de toekomst komen er nog meer locaties bij in de Betuwe.”